Aralýk ve ocak aylarýnda manavda taze olarak bolca bulunan tatlý patatesin faydalarýndan yararlanýn. Ýçerdiði antioksidanlarla tam bir kanser savar olan bu sebzenin kalp saðlýðý üzerinde de olumlu etkisi var.
Patates ülkemizde en fazla yenen sebze olduðunu biliyor musunuz? Özellikle Ýç Anadolu ve Doðu Anadolu’da yemeklerin içine, kahvaltýda kýzartma olarak sýklýkla yendiðini besin tüketim araþtýrmalarý açýkça gösteriyor. Patates iyi bir A ve C vitamini kaynaðý olmakla beraber tatlý patates cinsinin ülkemizde çok nadir tüketildiði biliniyor. Tatlý patates, kýþ mevsiminde kýsa süre taze olarak üretilir. Özellikle Aralýk-Ocak aylarýnda tatlý patatesi pazarlarda ve manavlarda rahatlýkla bulabilirsiniz.
Kalp ve damar dostu
Tatlý patatesi tüketmeniz için size 9 neden söyleyebilirim.
- Yüksek oranda B6 vitamini içerir. B6 kalp hastalýklarý için riski düþürmeye yardýmcýdýr.
- Çok iyi C vitamini kaynaðýdýr. Soðuk algýnlýðýndan korur, hücrelerin yenilenmesini saðlar.
- D vitamini içerir. D vitamini enerji düzeyinizi arttýrýr, psikolojik olarak rahatlatýr ve kalsiyumun yararlýlýðýný artýrýr.
- Ýçerdiði demir ek besinlere baþlanacak bebekler ve anne adaylarý için çok önemlidir.
- Çok iyi bir magnezyum kaynaðýdýr. Magnezyum kemikten kalbe kadar bir çok organý koruyan ve iþlevliðini artýran bir mineraldir. Kaslarýn iyi kasýlmasýna destek olan magnezyumu günde 1 tatlý patates yiyerek yaklaþýk yüzde 50’sini karþýlama þansýnýz var.
- Süper bir potasyum kaynaðýdýr. Bu mineral sinir iletiminin ve kalp atýmýnýn düzenlenmesinde de çok etkin bir göreve sahiptir.
- Tatlý tadý damak zevkini saðlar. Tatlý patatesin kesif ve tatlý tadýnýn olmasý yemeðin lezzetini arttýrýr.
- Tatlý patatesin içerisindeki karbonhidratlar hem saðlýklýdýr, hem de kana yavaþ geçtiðinden kan þekerini de koruyan özelliðe sahiptir.
-Yüksek antioksidana sahiptir. Tatlý patates daha fazla karoten içerir. Karoten hem kanser savar hem de yaþlanmayý önleyici etkye sahip güçlü bir antioksidandýr. Harvard Týp Fakültesi karoteni doðal yollardan karþýlayan kiþilerin akciðer kanserine yakalanma risklerinin yüzde 32 az olduðunu bulmuþtur.
BAÐIÞIKLIÐI ARTIRAN PATATES ÇORBASI
Bu tarifimi soðuktan hastalýklara yakalanmamak adýna, kanser savar sebzelerle beraber hastalýklardan uzaklaþmak için haftada en az 4 kere ana öðün yanýnda içebileceksiniz. Malzemeleri; 1 küçük boy tatlý patates, 1 pýrasa, 1 kereviz, 1 kuru soðan, 5 diþ sarýmsak, 1 rezenenin kökü ve 2 yemek kaþýðý zeytinyaðý. Sebzeler yýkanýr ve doðranarak bir tencereye konur. Üzerine alabildiðine su ve zeytinyaðý eklenir. Piþtikten sonra mutfak robotundan geçirilerek hazýr hale gelir.