Tatlı patates yemeniz için 9 neden

Aralık ve ocak aylarında manavda taze olarak bolca bulunan tatlı patatesin faydalarından yararlanın. İçerdiği antioksidanlarla tam bir kanser savar olan bu sebzenin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkisi var.

Patates ülkemizde en fazla yenen sebze olduğunu biliyor musunuz? Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da yemeklerin içine, kahvaltıda kızartma olarak sıklıkla yendiğini besin tüketim araştırmaları açıkça gösteriyor. Patates iyi bir A ve C vitamini kaynağı olmakla beraber tatlı patates cinsinin ülkemizde çok nadir tüketildiği biliniyor. Tatlı patates, kış mevsiminde kısa süre taze olarak üretilir. Özellikle Aralık-Ocak aylarında tatlı patatesi pazarlarda ve manavlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kalp ve damar dostu 

Tatlı patatesi tüketmeniz için size 9 neden söyleyebilirim.

- Yüksek oranda B6 vitamini içerir. B6 kalp hastalıkları için riski düşürmeye yardımcıdır.

- Çok iyi C vitamini kaynağıdır. Soğuk algınlığından korur, hücrelerin yenilenmesini sağlar.

- D vitamini içerir. D vitamini enerji düzeyinizi arttırır, psikolojik olarak rahatlatır ve kalsiyumun yararlılığını artırır.

- İçerdiği demir ek besinlere başlanacak bebekler ve anne adayları için çok önemlidir.

- Çok iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kemikten kalbe kadar bir çok organı koruyan ve işlevliğini artıran bir mineraldir. Kasların iyi kasılmasına destek olan magnezyumu günde 1 tatlı patates yiyerek yaklaşık yüzde 50’sini karşılama şansınız var.

- Süper bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral sinir iletiminin ve kalp atımının düzenlenmesinde de çok etkin bir göreve sahiptir.

- Tatlı tadı damak zevkini sağlar. Tatlı patatesin kesif ve tatlı tadının olması yemeğin lezzetini arttırır.

- Tatlı patatesin içerisindeki karbonhidratlar hem sağlıklıdır, hem de kana yavaş geçtiğinden kan şekerini de koruyan  özelliğe sahiptir.

-Yüksek antioksidana sahiptir. Tatlı patates daha fazla karoten içerir. Karoten hem kanser savar hem de yaşlanmayı önleyici etkye sahip güçlü bir antioksidandır. Harvard Tıp Fakültesi karoteni doğal yollardan karşılayan kişilerin akciğer kanserine yakalanma risklerinin yüzde 32 az olduğunu bulmuştur.

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRAN PATATES ÇORBASI

Bu tarifimi soğuktan hastalıklara yakalanmamak adına, kanser savar sebzelerle beraber hastalıklardan uzaklaşmak için haftada en az 4 kere ana öğün yanında içebileceksiniz. Malzemeleri; 1 küçük boy tatlı patates, 1 pırasa, 1 kereviz, 1 kuru soğan, 5 diş sarımsak, 1 rezenenin kökü ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Sebzeler yıkanır ve doğranarak bir tencereye konur. Üzerine alabildiğine su ve zeytinyağı eklenir. Piştikten sonra mutfak robotundan geçirilerek hazır hale gelir.