ABD beyaz eti kara listeye aldý. Balýkta aðýr metal, tavuk ile hindide arsenik ve antibiyotik bulundu. Ülkemizde beyaz eti güvenle yemenin tek yolu sertifikalý ürünler satýn almaktan geçiyor.
SAÐLIKLI yaþamýn vazgeçilmez parçasý olan proteinin en güçlü kaynaðý olan etler tartýþma konusu oldu. Ülkemizde kuþ gribi, hýzlý büyüyen tavuklar ve yemlerinde insan saðlýðýný tehlikeye atan atýk-antibiyotikle beslenen tavuk veya hindi etleri için birçok haber ortaya çýkarýlmýþtý. Bu korkunç iddialar toplumda saðlýðýmýzý kaybediyoruz endiþesi ile kendini kýrmýzý ete yöneltmiþti. Daha sonra deli dana hastalýðý ile kýrmýzý et, ardýndan aðýr metaller nedeniyle de balýklar hakkýnda olumsuz bilgilerin duyulmasý ile hepimizin kafasýnda koskoca bir soru iþareti olarak kalmýþtý. Týpký bizde olduðu gibi ABD'de de benzer tartýþmalar yaþanýyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin yaptýðý bir araþtýrmada fabrikada yetiþtirilen tavuklardan alýnan örneklerde kafein, antibiyotik, antihistaminik, antidepresan hatta arsenik izi tespit edildi.
Etiketine bakmadan satýn almayýn
Söz konusu maddelerin tavuklarýn hýzlý büyümesi, stres altýnda olmamasý ve sürekli uyanýk kalmalarý için yemle verildiði tahmin ediliyor. Bu nedenle tüketiciler organik üretilmiþtir sertifikalý Amerika Tarým Bakanlýðý sertifikalý tavuklarý tüketmek için seferber olmuþ durumda. Ülkemizde tavuk üretimi süreci ile ilgili son durumu yansýtan kapsamlý bir bilim araþtýrmasý þu ana dek yapýlmadýðýndan bu korkunun olmasýna gerek olmadýðýný düþünüyorum. Bu açýdan izlenebilir bir üretim sürecinden geçmiþ tavuk ve yumurta tüketmenin doðru olduðunu sizlerle paylaþabilirim. Aldýðýnýz tavuðun ve yumurtanýn nereden geldiðini kontrol etmeniz gerektiðini bir kez daha hatýrlatmakta fayda var.