Caydýrýcý bir ceza sistemi gerekiyor.
Cezalandýrma sistemimizi adalete hýzla eriþim yolu haline getiremezsek, çocuklarýmýz teker teker kaybolacak. Adaletin ayný zamanda yaþama hakký olduðunu, Leyla ve Eylül’ün vahþice katledilmelerinden sonra, büyük bir acýyla ve þokla fark ettik. Þimdiye kadar alýnan toplumsal güvenlik önlemlerini, insan haklarý konusunda adeta bir kýsýtlamaymýþ gibi gören sosyal romantizm, hayatýn aðýr ve tehlikeli gerçekleri karþýsýnda çaresiz. Hatta bugün için asýl mevzunun alýnamayan önlemler olduðunu düþünüyoruz.
Önlem almak nasýl olacak?
Herkesten önce biz koruyacaðýz çocuklarýmýzý. Uyanýk olacaðýz. Özellikle bayram, düðün, cenaze, kutlama gibi kalabalýk ortamlarda baþýboþ ve ilgisiz býrakmayacaðýz çocuklarýmýzý. Aile, akraba, komþu ve yabancý gibi yakýnlýklarý ve mesafeleri, mahremiyet kurallarýna göre uygulamalý þekilde öðreteceðiz. Mahremiyet ve mesafe eðitimi þart…
Çocuklarýmýzýn arkadaþ çevreleri ve sosyal medya iletiþimlerini de takip etmek zorundayýz. Özel öðretmen, nitelikli okul, Kuran Kursu, Ýmam Hatip diyerek, korunma bahanelerine sýðýnmadan, çocuðumuza, gencimize sahici emekler sarf ederek saðlayabiliriz bu güvenlik düzeyini…
Ýþ, sadece ailelerin ve okullarýn yükü olarak sonuçlanmýyor. Elbette devletin ve özellikle hukuk sistemimizin, caydýrýcý yöntemlerle yaklaþmasý gerekiyor çocuk istismarý ve cinayetlerine. Son olaylarda maktul, daha evvel hayvanlara karþý da eza cefa, tecavüz ve iþkence suçlarý iþlemiþ bir kiþi… Unutmamak gerekir ki suçlar birbirleriyle akrabadýr. Bugün bir kediyi tekmeleyen, bir köpeðin bacaklarýný kýrýp ateþe veren, yarýn öbür gün de, bir çocuðu veya bir ihtiyarý incitir, taciz eder, hayatýna göz diker… Böyle bir þahýs, sabýkasý ve suç iþleme temayülü de göz önüne alýnarak, ikametgahýndaki yakýn çevreye bildirilmelidir. Yani insanlar, sokaklarýndaki, mahallelerindeki sapkýnlarýn, tecavüz sabýkalýlarýn varlýðýndan önceden haberdar olabilmelidir. Ýstismar, tecavüz, hayati kasýt, adam öldürme gibi suçlarýn failleri, muhtarlýklara bildirilmeli, konut kiralarken veya satýn alýrken bu tip kiþilerle ilgili profil, oturum talep edenlere açýk olmalýdýr. Devlet, bu tip suçlarý iþlemiþ kiþileri, takip etmelidir, nereye yolculuk ettiklerini, kime misafir gittiklerini, çalýþýyorlarsa hangi firmada, hangi konumda olduklarýný sürekli izlemelidir.
Bir diðer alýnacak önlemse, çocuk fotoðraflarýnýn ve videolarýnýn, sosyal paylaþým ortamlarýnda dolaþýmýný durdurmakla ilgili. Sosyal medya aracýlýðýyla kurbanlarýný takip eden kiþi ve gruplarýn olduðu unutulmamalý… Bu yüzden duyarlýlýk çaðrýsý bile olsa, çocuklar medya nesnesi olmaktan korunmalýdýr.
Twitter’da söylem baþlýklarý açýlarak, sloganlar, beyanatlar, þiirler, aðýtlara kadar her þey yapýldý Eylül ile Leyla için... O masum ve mazlum çocuklarýn fotoðraflarý milyonlarca kere kullanýldý. Bu iþtah çok ürkütücü! Yeter artýk! O masumlarýn yüzlerini, rahat býrakýn.
Yapmamýz gereken iþ, tecavüze uðramýþ kýzlarýn isimlerini parklara vermek deðil. (Özgecan isimli parklarýn yanýndan geçerken baþýmý çeviriyorum ben) Yapmamýz gereken iþ, katledilmiþ çocuklarýn þiirlerini yazýp, kliplerini çekmek deðil.
Hukuku düzenlemek. Adaleti hýzlandýrmak.