Tecrübe ve Ýlhamlarýyla Afrika

Bu hafta Bolu-Abant'ta Cuma sabahýndan Pazar günü akþama kadar sürecek olan "Tecrübe ve ilhamlarý ile AFRÝKA" adlý bir konferans yapýlýyor. Konferansý düzenleyen Abant Platformu. Türkiye merkezli faaliyet gösteren Abant Platformu uluslararasý bir nitelik taþýyor. Bu platformu ayakta tutan ve kaynak saðlayan da Türkiye "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfý". Tam bir sivil toplum kuruluþu. Bu, Birleþmiþ Milletler nezdinde akredite tek Türk Sivil Toplum Kuruluþu. Afrika'nýn hemen her bölgesinden siyasetçi, bilim adamý, yönetici, yazar, gazeteci davet edilmiþ. Toplantýya 160'dan fazla katýlýmcý iþtirak ediyor.

Afrika bir milyarý aþkýn nüfusa sahip. Batýlý kaynaklara göre, insanlýðýn ve medeniyetin doðduðu kýt'a. Geçmiþte dikkatleri üzerine çeken bu kýt'a da beþ yüzden fazla dil kullanýlmakta. Tabii zenginlikler içinde olmasýna raðmen, insanlar cehalet ve fukaralýkla savaþmakta. Bir zamanlar Kuzey Afrika Büyük Sahraya kadar Osmanlý hakimiyetinde iken on dokuzuncu asýr ile beraber Avrupalý ülkeler tarafýndan kolonileþtirilmeye baþlamýþ. Sanayi devrimi ve büyük arazi iþlemenin gerektirdiði insan gücü, esir ticareti ile bu kýtadan saðlanmýþ. Emperyalist güçler kýtanýn tabii kaynaklarýný sömürmek için halký baský altýnda tutmuþ, týpký Çin'e yaptýklarý uyuþturucuya alýþtýrma gibi politikalar gütmüþ böylelikle insanlarýn çaðýn gerisinde kalmalarýný saðlayarak, tabii zenginlikleri ülkelerine götürmüþ. Son elli yýldýr, Afrika uyanýyor. Baðýmsýzlýklarýný alan milletler kalkýnmaya baþlamýþ. Afrika'da en aktif ülke olarak Çin var. Onu Batýlý ülkeler takip ediyor.

Nüfusu bir milyarý aþan bu kýtada ortalama yüzde 2'lik bir nüfus artýþý var. Genç nüfus çoðunlukta. Milli Gelir, eðitim ve saðlýk seviyeleri düþük. Konferansta "Afrika: Ýmaj ve gerçekler", "Afrika'nýn birlikte yaþama katkýsý", "Afrika'da eðitim, fýrsatlar ve imkanlar" , "Afrika'da ekonomik kalkýnma, sürdürülebilir büyümeye farklý yaklaþýmlar þeklinde beþ bölümden oluþan bu toplantý dünyanýn birçok kesimlerinde ilgi yaratmýþ.

Ülkemizin Afrika'ya ilgisi 1980 yýlýndan sonra tekrar artmaya baþlamýþ.1985 yýlýnda kalabalýk bir iþ adamý gurubu Nijerya'ya ortak yatýrýmlar ve dýþ ticaret için gitmiþ, ama zayýf bir baþarý seviyesi yakalayabilmiþti. Yavaþ yavaþ o kýt'a ya açýlýmýn devam etmesinde, oralara götürülen teknolojinin, bilginin sermaye ile desteklenmemesidir. Eðitim ve saðlýk sektörleri daha çok hizmet sektörleri olduðundan büyük sermayeye ihtiyaç göstermediðinden, Türkiye kýt'anýn kalkýnmasýna bu iki sektörle katkýda bulunabileceði sonucuna ulaþýlmýþtýr. Konferans bize ve kýtaya ilgi duyan ülkeler için yararlý olmuþ olup bir baþka toplantýnýn da Afrika'da yapýlmasý kararý alýnmýþtýr.

Afrika'nýn mevcut etnik problemlerini zor kullanmadan çözmesi, saðlýk problemlerine öncelik vermesi en önemli politikalarýnýn olmasý beklenmektedir.