Taksim olaylarýný büyüterek dünyadaki mücadelenin bir parçasý dedim ve bizim olaya bu açýdan bakmamýz ve ona göre tedbir almamýz gerekeceðine iþaret ettim.
Böyle durumlarda önce olayýn arkasýndaki güç belirlenir. Ancak bu gücün sokaklarda aranmasý yanlýþtýr. Ayrýca bir taraf eylem yaparsa diðeri de ona karþý tedbir alýr. Bugün Taksim olaylarý tüm dünyada etki yarattý ve bazý ülkelerde de benzer olaylar görüldü ama bu ülkeler Türkiye’nin politikasýna ters olduðu için bunu karþý eylem olarak düþünebiliriz. Mesela Ýngiltere’deki olaylar böyle deðerlendirilebilir. Çünkü ülkemizdeki medyanýn bir bölümü ile burjuvazinin önemli bir bölümü olaylarý beðenmiþ gözüküyor. Ancak bir operasyon örgütlü olmazsa baþarý þansý azalýr. Bugün yapýlan eylemlerin amacýnýn Baþbakan Erdoðan’ý tasfiye olduðu gözüküyor. Amacý bu olan baþka güçler de vardýr ve bunlarýn en önemlileri muhalefettir. Zaten eylemler bir güç tarafýndan desteklenmeyip, sokaktaki eylemcilerden bir tepki sonucu ortaya çýktýðý düþünülseydi çözüm kolaydý. Ancak büyük siyasi hedefleri olan ve herhangi bir olayýn sebep olarak kullanýlacaðý eylemlerin arkasýndaki güçlere karþý tedbir alýnmalýdýr.
***
Böyle bir olayla karþýlaþtýðýmýzda nasýl tedbir almalýyýz? Olayýn sýnýrlarýný sokakta eylem yapan gruplarla sýnýrlandýrýrsak polisiye tedbirler yeterli sayýlabilir. Eylemcilerin amacý söylediklerinden ibaret olabilir. Ama biz amaca deðil gerçekleþecek sonuca göre tavýr almalýyýz. Bugün alýnan tedbirler uygun gözüküyor. Çünkü bir yandan sokaklardaki eylem önlenmeye çalýþýlýrken diðer yandan da halka mesajlar veriliyor. Ancak bugün ne yapýldýðýna deðil devletin bu ve daha büyük ölçüde hazýrlanmýþ olaylara karþý ne yapacaðýný da bilmemiz gerekir. Geçmiþte olaylar karþýsýnda devletin bir bütün olarak hareket etmediðini gördük. Ben kiþisel olarak bunu yaþadým. Þikayet olsun diye deðil uyarmak için söylüyorum. MÝT’ten emekli olduðum zaman üniversiteye dönmeye karar verdim, ancak yaþadýðým þehirdeki ve yakýnýndaki üniversiteler beni kabul etmedi. Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü arkadaþýmdý. Benim tekrar üniversiteye dönmemi istedi ama benim katýlacaðým fakülte Konya Selçuk Üniversitesinde henüz kurulmamýþtý. Ziraat Fakültesinde ekonomi dersleri vermek üzere karar alýndý. O dönemde üniversiteye girecekler hakkýnda polis tahkikatý yapýlýrdý. Benim solcu ve sakýncalý olduðum bildirilmiþ olduðu ve bu sebeple üniversiteye girmemin engellenebileceði haberini aldým. Fakat yine devletin içindeki farklý bazý kiþiler devlete hizmet etmiþ bir kiþinin bu amaçla yaþadýðý þartlar nedeniyle sakýncalý görünmesini kabul etmediler ve Konya Selçuk Üniversitesinde göreve baþlamamý engellemediler. Bu karþýlaþtýðým çok sayýdaki engelden biriydi. Kanunlarýn belirttiði bir görevi kurallara uygun olarak yapmýþtým. Hatta benim sakýncalý olduðumu belirten evraký hazýrlayanlarýn önünde de MÝT de Daire Baþkanlýðý yaptýðýmý gösteren belgeler de vardý ama devletin içinde birbirine karþý kanatlar vardý.
Bunu yazmamýn nedeni devletin sadece ülkemizin çýkarlarýna hizmet etmesi, kiþisel görüþlerine göre davranmamasý ve bir bütün olarak hareket etmesidir.