Tehlikeli gevşeme

Beşiktaş’ın hafta arası Karabük’le oynadığı ZTK maçında görev yapan oyunculardan hiçbiri pazartesi yapılan Osmanlıspor maçı ilk onbirinde değildi. 

Yani hafta arasını dinlenerek, çalışarak, yıpranmadan geçirmişlerdi.

Ama sahada yürüdüler!

İsteksiz ve güçsüzdüler!

Özellikle ilk yarıda öyle hatalı, öyle temposuz, dikkatsiz ve özensizdiler ki, bunları tümüyle saha zemininin kötülüğüne, havanın soğukluğu ve yüksek nemine bağlamak olanaksız.

Aynı koşullarda fişek gibi oynayan bir dolu Osmanlıspor’lu oyuncu vardı. Onlar süpermen mi?

Beşiktaş Ankara’da mucize bir maç kazandı. Haftada bir oynamayı kendi aleyhine kullanması akıl alır bir durum değil!

Sorumluluk bu konuda teknik adamdan çok oyuncularda. Kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor.

Yoksa kendi alın terleri ile kazandıkları bir çuval inciri çöpe dökerler!

KOŞU MESAFELERİ

Koşu mesafeleri’ olgusu yerleşti futbol doğamıza... Bundan amaç futbolcunun sahadaki çalışmasını ölçmek... İyi de... Koşunun, ‘çalışmayı’ daha doğrusu ‘üretken çalışmayı’ anlattığını nasıl bileceğiz? Koşu mesafesi, çalışmayı değerlendirmenin bir verisi, ama tek başına çalışmanın üretkenliğini anlatmıyor! Koşulan mesafeyi ölçmek, amacımıza sağlıklı biçimde ulaştırmıyor bizi.

Çünkü ölçülmesi gereken ‘Çalışmanın üretkenliği...’ Üretkenliği, koşulan mesafe ile her zaman açıklayamayız. Uzun koşmak, olumlu ve üretken çalışmayı ifade etmeyebilir.

Bu konuda ölçüt, işi bilenlerin gözlemidir. Koşu mesafesi, ancak gözlemi yapan için yardımcı bir değer olabilir.

İSTATİSTİKLER!

Maçları izlerken spiker dostlarımız bir dolu istatistik bilgi vermekte. Ancak bazıları öylesine gereksiz ki... Onları hazırlayıp bellemek için harcadıkları emeğe acıyorum. O sürede çok daha değerli işler yapabilirler.

Söz gelimi, filan futbolcunun 300 golünden 261’ini çift dakikalarda attığını bulup çıkarmak saygı duyulması gereken bir emek ister. 301’inci golü de çift dakikada attı ise o anda bunu söylemek de hoştur. Ancak ne derece değerlidir? Gereklidir? Anlamlıdır? Buna verdiği emeğe yazık değil mi?

Alın teri daha kalıcı, yararlı değerlere harcanmalı.