Teknoloji, inovasyon ve giriþimcilik

Son yýllarda bir çok kiþinin duyduðu ‘Endüstri 4.0’ aslýnda toplumsal açýdan bir çok þeyi deðiþtirecek. Dolayýsýyla endüstri 4.0 ile birlikte hayatýmýza yepyeni kavramlarýn ve modellerin girmesi kaçýnýlmaz olacaktýr. Dördüncü Sanayi devrimi bu yüzyýlla birlikte baþladý ve dijital devrim üzerinde yükseliyor. Onu, çok daha yaygýn ve mobil bir internet, ucuzlayan daha küçük ama daha güçlü sensörler ve yapay zeka ile makine öðrenmesi karakterize ediyor.

Geçen hafta 21-23 Haziran 2019 tarihlerinde Ýstanbul Üniversitesi tarafýndan ‘3. Dünya Teknoloji, Ýnovasyon ve Giriþimcilik Konferansý’, ‘Endüstri 4.0 Odaklý Ýnovasyon, Teknoloji, Giriþimcilik ve Üretim’ temasýyla düzenlendi.

Konferans Onursal Baþkaný ÝÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Konferans Genel Koordinatörü Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Konferans Baþkaný Prof. Dr. Sefer Þener’in üstün gayretleriyle yurtiçi ve yurtdýþýndan yüzlerce akademisyen, araþtýrmacý, sanayici ve iþadamýnýn katýlýmýyla düzenlenen konferansta yenilik, teknoloji ve giriþimcilik konularý mühendislik bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve saðlýk bilimleri dallarý açýsýndan yenilik, giriþimcilik ve teknoloji konularý tartýþýldý.

Bir çok kurumda Endüstri 4.0 açýsýndan çalýþmalar yapýlýyor. Benim de öðretim üyesi olduðum Ýstinye Üniversitesi’nde yapay zeka konusunda önemli çalýþmalar yapýlýyor. Bir yandan ‘Yapay Zeka Atölyesi’ programý uygulamaya alýnýrken, öte yandan yapay zekâ ve týp arasýndaki etkileþim alanlarýnda proje geliþtirmek, araþtýrma ve uygulama çalýþmalarý amacýyla TYZAUM (Týbbi Yapay Zekâ Araþtýrma ve Uygulama Merkezi) kuruldu. Önümüzdeki ay üniversite tercihleri yapýlacak. Gençlere fikir vermesi açýsýndan bu hafta geleceðin mesleklerini ve gelecekte bizleri bekleyen yenilikleri yazayým istedim.

 

Ýþler robotlar aracýlýðýyla yapýlacak

Sanayileþmenin baþladýðý 18. yüzyýlda buharýn kullanýmý ve üretimde makineleþmenin ekonomide meydana getirdiði büyük deðiþimlerle üretimde el ve beden emeðinden makine gücüne geçilerek, bir yandan üretim maliyetleri düþürülmüþ, öbür yandan da üretim miktarý ve ürün kalitesi artýrýlmýþtýr.

21.yüzyýla gelindiðinde iletiþim, bilgisayar ve internet teknolojilerinin birleþmesiyle beraber, 4. Sanayi devrimi olarak da adlandýrýlan Endüstri 4.0 toplumdaki yerini almýþtýr.

Bu dönemde klasik emek faktörleri olan kol ve kas gücüne olan ihtiyaç neredeyse tamamen ortadan kalkmakta olup makineler hem kendilerini ve hem de üretim süreçlerini yalnýz baþlarýna yönetmeye baþlamýþlardýr.

Üretim iliþkilerinden toplumsal iliþkilere, kültürel yapýlardan siyasi akýmlara kadar birçok deðiþimi beraberinde getirecek olan endüstri 4.0 devriminin daha öncekilerden farký, teknolojideki geliþmeleri birbiri ardýna tetikleyerek koordineli bir yapýya evrilecek olmasý ve bilimsel ilerlemenin her alanýnda etkisini hissettireceði gerçeðidir.

Hýz ve geniþliðin ötesinde dördüncü Sanayi devrimi çok sayýda farklý disiplinin ve keþfin artan ölçüde uyumlaþtýrýlmasý ve bütünleþtirilmesi nedeniyle de benzersizdir.

Endüstri 4.0, vasýfsýz iþ gücü gerektiren iþlerin robotlar aracýlýðýyla yapýlmasý ve insanlarýn da vasýflý iþlerde uzmanlaþarak katma deðer yaratma devrimidir. Vasýfsýz iþgücünün yerini robotlarýn ve makinelerin almasýyla birlikte, bir yandan fabrika gibi endüstri iliþkilerinin yoðun þekilde görüldüðü üretimde çalýþan iþçi kesimlerini ortadan kaldýrýrken, öte yandan da emeðin yapýsýný, karakterini ve niteliklerini dönüþtürecektir.

 

Yenilikleri takip etmek

Hayatýmýza entegre olan yeni teknoloji ve geliþmeler sayesinde 3D yazýcýlar, yapay zekaya sahip nitelikli robotlar, biyoteknoloji, nesnelerin interneti, ekransýz ekranlar, yapay tarlalar, sürücüsüz araçlar, temel verilerle birlikte dijital entegrasyon ve veri odaklý hizmetler, Hyperloop, Siber-Fiziksel Sistemler, Sanal gerçeklik gibi Endüstri 4.0 baþlýðý altýnda ele alabileceðimiz teknolojik geliþmeleri yakýn zamanda hayatýmýzýn içinde göreceðiz.

Günümüzde geliþme ve kalkýnmanýn temel þartýnýn Endüstri 4.0 ‘ýn getirdiði yenilikleri takip etmek ve bu teknolojiyi üretmek olduðu görülmektedir. Endüstri 4.0 genel olarak aþaðýdaki 3 yapýdan oluþmaktadýr.

-Nesnelerin interneti,

-Hizmetlerin interneti,

-Siber-fiziksel sistemler.

Bir sonraki yazýmda özellikle gençleri bekleyen yeni ve önem kazanacak meslekler ile önemini kaybedip unutulacak meslekleri yazacaðým.