Teknoloji ne kadar hayatýmýza ‘hükmetmeli'?

Önceki yazýmýzda 'Tekno Þeytanlýk' baþlýðýyla teknolojinin bir anlamda nasýl 'þeytanlaþtýrýldýðýný' ele almýþtýk Ýsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yaptýðý tarihte eþi benzeri görülmemiþ 'elektronik' saldýrýsý üzerinden.

Ve sormuþtuk, teknoloji ne kadar hayatýmýza 'hükmetmeli'?

Bu tartýþmayý daha da alevlendirecek geliþmeler birbiri peþi sýra gelmeye baþladý.

Önce FBI ile Ulusal Ýstihbarat ve Siber Güvenlik ve Altyapý Güvenliði Teþkilatý yetkililerinin verdiði bilgiye göre geçtiðimiz Haziran sonu Temmuz baþýnda Ýranlý hackerlar tarafýndan Trump seçim ekibinin bilgisayarlarýna girilerek toplanan bilginin Biden kampanya ekibine yollanmaya çalýþýldýðý ama baþarýsýz olduklarý haberi düþtü önde gelen yabancý basýn organlarýna. Ýronik olansa daha önce Trump'ýn kazandýðý ABD baþkanlýk seçiminde 'siber þaibe' olmasýydý.

Sonra Elon Musk'ýn hediye ettiði Cybertruck'a makineli tüfek takan Çeçen Ramazan Kadirov'un aracýnýn Elon Musk tarafýndan 'kullaným dýþý' býrakýldýðý haberi geldi: "Elon Musk Cybertruck'ýmý kapattý."

Okul bahçesinde kavga eden çocuklarýn birbirini þikayeti gibi bu haber aslýnda bu tür elektronik cihazlarýn 'kumandasýnýn' ne kadar bizim elimizde olduðunu düþündürttü.

Ve o malum soru soruldu ilk: 'Uzaktan baðlantýlý her þey ayný zamanda baþkalarý tarafýndan da kontrol edilir diyebilir miyiz?'

Sorunun cevabý arka arkaya yaþanan bu 3 vakada aslýnda yanýtlandý bir bakýma. Bir nevi 'modern kölelik' devri mirim.

Bu tartýþmalarýn gölgesinde önemli bir haber daha düþtü ancak hu kez 'yüzümüzü güldüren' cinsten.

'Tekno Þeytanlýk' haberlerinden sonra gözlerin daha büyük bir dikkatle çevrildiði ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, yurtdýþýndan ülkemize geri dönen Türk mühendislerin sayýsýnda bu yýl adeta bir 'patlama' olduðunu verdiði rakamlarla duyuruyordu. Geçen yýl 245 kiþi baþvurmuþken bu yýl ilk 8 ayda yurtdýþýndan 555 Türk mühendisin ASELSAN'a dönmek için müracaat ettiði belirtiliyor.

'Yerli ve milli' sloganýnýn pandemiyle birlikte önce saðlýk, sonra ise hemen hemen tüm sektörlere sirayet etmesi sonrasý 'tekno þeytanlýk' olayýyla birlikte 'siber güvenlik' alanýnda da bir tür 'uyanýþa' sebep olmasý kaçýnýlmazdý.

Ve ASELSAN gibi 'yenilikçi' ve 'yerli ve milli' kurumlarýn deðeri bir kez daha ortaya çýktý bir nevi 'modern kölelik' çaðýnýn baþlangýcýný andýran bu olaylarla.