Tekrar hayýrlý olsun

Son üç aydýr bu baþlýðý sýk sýk kullandým. Toplum olarak bu baþlýðý önemli geliþmeler ve olaylar için kullanýyoruz. Sayýn Erdoðan on ikinci Cumhurbaþkaný olarak göreve baþladý, mutaden Baþbakaný ve kabinesini atadý. Bu geliþmelerin tümüne hayýrlý olsun diyoruz.

Geçmiþte ilk iki Cumhurbaþkanýnýn icraatýný yarý baþkanlýk gibi görüyoruz. O dönemin Baþbakanlarýn adlarýný çok az kiþi bilir. Bilindiði gibi Anayasamýz biraz zorlama anlayýþla zaten yarý baþkanlýk sistemi.  Sayýn Erdoðan aktif bir Cumhurbaþkanlýðý yapacaðýný defalarca söyledi. Þimdi Sayýn Davutoðlu ile (daha önceki bir yazýmda önermiþtim)  Cumhurbaþkaný arasýnda kýrmýzý bir telefon olmalý, önemli konular kamuoyuna duyurulmadan ikili konuþur, mutabakat saðladýktan sonra kamuoyu ile paylaþýlýr. Bu bilgi paylaþýmýný da Baþbakan yapmalý.

Bu arada yönlü ve taraflý davranýþlarý ile bazý medya organlarý siyasi istikrara darbe vurabileceði i unutulmamalýdýr. Ýktidar yanlýsý medya kuruluþlarý da daha objektif haberler ve yorumlar yayýnlamalýdýrlar.

Sayýn Cumhurbaþkaný teamüllere mümkün olduðu kadar uymalý. Teamüller takip edildikçe önemli siyasi problemler çýkmaz. Unutulmamalýdýr ki, Cumhurbaþkanýmýza oy vermemiþ %48’lik bir seçmen kitlesi var. Sayýn Erdoðan kendi ifadesi ile herkesin Cumhurbaþkaný olduðuna göre o yüzde 48’in ne düþündüðüne de önem vermelidir.

Gelelim yeni kabineye. Zorunlu olarak yapýlan baþbakanlýk ve dýþ iþleri bakanlýklar atamalar dýþýnda önemli bir deðiþiklik göze çarpmýyor. Ýcracý bakanlar deðiþmedi.  Zaten verilen mesajlar deðiþen bir þey olmayacak idi. Evet deðiþen bir þey yok. Baþarýlý bir icraat sergilenirse gelecek genel seçimlerde tek parti hükümeti olgusu korunur. Siyasi istikrara þiddetle muhtacýz. Etrafýmýz ateþ çemberi. Ayrýca nerede nasýl sonuçlanacaðý belli olmayan bir çözüm süreci var.  Bu yüzdendir ki her kesin “hayýrlý olsun” dua veya temennisi olmalý.