Telaşlı güvercinler şehri

İstanbullu fotoğraflar çeşitliliği ve rengârenk ayrıntılarıyla çok zengindir. Semazen ağaçlar, telaşlı güvercinler, kuytudaki dükkanlar... Gelin beraber gezelim.

Telaşlı güvercinler şehri

-  Kapalı çarşıdan yokuş aşağı Eminönü’ne doğru giderken sağdaki minik meydanda bir heykel. Elinde metre, kumaş ölçen kravatlı bir adam. Manifaturacı Draper heykeli. Etrafında banklar dinlenmek için. Sirkeci.

-  Doğancılar Parkı’nın ortasındaki havuzun yanında. Mermerden bir aslan. Pençeleri altındaki yavru geyikle, kımıltısız, yıllardır yaşamlarını sürdürüyorlar. Daha eskiden sahilde Kadıköy dolmuşlarının yanında yer alıyorlardı; şimdilerde parktalar. Üsküdar.

-  PTT’yi geçince ileride solda. Kurşunlu Han’ın avlusunda antik kuyu kapağı ve kuyu ağzı mermer motiflerle bezeli. Tarihe bir yolculukta detay fotoğrafları için. Karaköy.

-  Yeni Cami merdivenlerinde her zaman telaşlı binlerce güvercin. Pazar sabahı erken saatlerde kalabalık ve keyifli görünürler. Eminönü.

-  Sait Faik Müzesi’nin ikinci katında. Camekânın altında yazarın günlüğü. İki sayfası açık. İkinci kanun, Aralık ayı, 28 Salı günü iki kelime yazmış. ‘Kar Yağıyor.’ Burgazada.

-  Parka deniz tarafından girdiğinizde solda, makasla, dönen bir semazen olarak budanmış ağaçlar karşınıza çıkar. Göztepe.

PLASTİK ÇAM AĞACI

Ana Cadde’nin kenarında. Maltepe’den Kartal’a giderken solda. Atalar Alışveriş Merkezi. Dükkânın önünde pek çok yeni hediyelik eşya. Küçük boy plastik çam ağacı 18 lira. Tel: (0216) 517 63 20

KIR PİDESİ

Eski Ali Sami Yen Stadı’nın karşısındaki Odeo Bank’ın sol yanından yürüdüğünüzde sağınızda bir pasaj. Pasajın girişinde çay ocağı. Çay 1, kır pidesi 1,5 lira. Dışarıdaki kalabalıkta ağırlık siyahilerde.

HİNDİ DOLMASI

Sempatik, butik bir restoran. İçerisi ferah, aydınlık. Masalarda canlı çiçekler. Yılbaşı özel sipariş menüsünden bazı yemekler şöyle: Çerkez tavuğu, mercimek köfte, Arnavut ciğeri, mücver, hindi dolması, kabak tatlısı. Adı: Kaday. Atalar. Kartal.Tel: (0216) 473 03 87

DEĞERLİ HALILAR

Taşkışla Yerleşkesi. Maçka’da. Turnikeleri geçtikten sonra sağ tarafta yerde çeşitli değerli halılar. Halılar stant gibi. Hemen yanında başka stant, İngilizce teknik kitapları yer alıyor. Adı: Çanlıoğlu Halı. Eski el halılar da alıyorlar. Tel: 0532 366 89 30

Hayat Bilgisi

ÇAKMA GÜNEŞ

Çocuk parkında kaydırakların üst taraflarında, plastik, sarı, parlak, gülümseyen güneş suratları var. Dragos ile Dokuz Palmiye binaları arası. Kartal. 

GÜZELLİK

Kitap: Sandık Müşahidi. Yazar: İtalo Calvino.  Sayfa 38: “Nedir bu güzelliğe duyduğumuz ihtiyaç?”

METROBÜS

Akşam saatlerinde uzun metrobüs kuyruğunda dolu geçen metrobüsleri boş bakan gözlerle izlerken dinlemek için Wesley Willis’den Kurt Cobain.