Televizyon gazetecisi-konuk farkı...

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan CNN-Turk’te Ankara Günlüğü programına konuk oldu.Yayından öne çıkanlar başlıklar önemli ama bir de işin televizyon gazeteciliği boyutu var. Önce televizyon gazeteciliği-konuk ilişkisini açayım.

İyi televizyon gazeteciliği her konukta tutan bir yöntem değildir.Dolaylı anlatan, kurduğu cümleden birden fazla anlam çıkartılabilen, mesajını satır arasında veren konukla iyi televizyon gazeteciliği olmaz. Buna karşın mesajını önceden düşünmüş, net konuşan, o ne der bu ne düşünür hesabı yapmayan konukla iyi televizyon gazeteciliği yapılabilir. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bu açıdan iyi ve zor bulunan konuklardan biri.

Hande Fırat bu şansı iyi kullandı ama televizyoncu olmayan Hüseyin Yayman haliyle daha düşük tempoda ve izaha muhtaç soruları soran kişi oldu.Bir noktanın da altını çizmek lazım, Yalçın Akdoğan, genel eleştirilerle soru sorulabilecek bir konuk değil.

Hüseyin Yayman’ın Kürt sorununda sert söylem eleştirilerini hatırlatan soru cümlesini alıp konuyu öyle bir noktaya taşıdı ki tahminen bir daha genel eleştiriyle soru sorulmayacaktır kendisine.

ATV’nin yeni stüdyosu...

Kaç kişi fark etti bilmem, Atv  haberlerini artık yeni bir stüdyoda sunmaya başladı.Daha önemlisi elindeki Cem Öğretir silahına da daha iyi  kullanmaya başladı.

Bültene ayakta başlamak, soruları sıralamak iyi fikir. Cem Öğretir sadece sesiyle değil yüz mimikleriyle de habere dair fikir verebilen birisi, kamera bir tık daha dolsa sanki daha iyi olacak. Bu arada haberleri sadece reyting üzerinden değerlendirme hatasına dair de söylemem gerekenler var.

Birincisi tüm rakipleri reklamda olduğu sırada bültene devam eden ve oralarda 6 reytingi gören kanallar var.15’er dakikalık reytinglere bakan mutlaka görür bu haksız rekabeti. İkincisi bazı kanallar habere reklamsız geçiyorlar, bu da bültene iyi başlama avantajını sağlıyor. Atv Haber’in önü zayıf ve reklamı var ayrıca bazı rakipleri devam ederken bültenden çıkıyorlar.

Haliyle aldıkları reyting yaptıkları haberin tam karşılığını vermiyor. Yeni stüdyo iyi ama aslında küçük bir kaç önlemle çok daha yukarılara taşınması mümkün olan bir bültenleri var. Benden söylemesi...

Bu Tarz Benim şikayeti...

Show Tv’de ekrana gelen Bu Tarz Benim yarışmasıyla ilgili RTÜK’e çok sayıda şikayet gitmiş.Olabilir, seyredilen işler genellikle daha çok şikayet alır. Benim takıldığım hazırlanan rapor.

Milliyet’e göre sunucular gerginliği yatıştırmıyor, ateşliyorlarmış.Yarışmacılar da işi kişisel kavga haline getirmişler. İyi de bu tartışma programları dahil televizyonculuğumuzda çok sık rastladığımız bir durum.

Eğer yayıncılık ilkelerinden yola çıkacak olursak bu noktada çok programın ceza alması gerekir...