Brezilya’da ayný zamanda eyalet meclis üyesi olan bir sunucu vardý. Bu sunucu yaptýðý televizyon programý daha fazla reyting alsýn diye siyasi rakiplerinin ölüm emrini vermek ve televizyon ekiplerini de olay yerine polisten önce göndermekle suçlandý.
2009’da yaþandý bu hadise. 2011 yýlýnda, Amerika’da, bir kadýn televizyona çýkabilmek için evlet edindiði Rus çocuðun aðzýna acý sos döktüðü bir videoyu “Anne itiraflarý” adlý programa yolladý, ardýndan yargýlandý ve suçlu bulundu.
Reyting uðruna kafasýnda bardak kýran ya da yapmadýðýný býrakmayanlar son derece masum kalýyorlar bu olayýn yanýnda. Ancak masumiyet giderek azalýyor da...
Son 2 gündür bir evlilik programýnýn rakibi olan bir diðer evlilik programýnýn yayýnýna çýkan adama para ödeyip maraza çýkarttýrdýðý falan iddia ediliyor.
***
Yunanistan’da ekonomik krizin ardýndan devlet televizyonu ERT kapatýlmýþtý.
Sonra sosyalist Syriza, seçim vaadi olarak devlet televizyonunu yeniden açacaðýný söylemiþti, dediðini de yaptý.
Televizyonu afyon olarak gören bir siyasi anlayýþýn böyle vaadi olmasý bile baþlý baþýna televizyonun gücünü gösteren bir örnektir.
Bir baþka örnek:Somali’deki Eþ Þebab örgütü var ya, onlarýn ilk iþlerinden birisi de televizyon kurmak olmuþtu.
***
Avustralya’da yapýlan bir araþtýrma vardý. Buna göre 25 yaþýndan büyük insanlarýn televizyon baþýnda hareketsiz geçirdikleri her bir saat, ortalama yaþam süresini 22 dakika kýsaltýyor.
Tek bir sigara ömrü 11 dakika kýsalttýðý için televizyon sigaradan daha zararlý diye kampanyalar bile düzenlendi ama fark etmedi.
Avustralya insanlarýn ekran ya da internet baþýnda en fazla zaman geçirdiði ülkelerden birisi durumunda. Bu arada biz durmadan haber, belgesel ve dizileri yazýyoruz ya, dünyada 200’den fazla ülkede 500 milyondan fazla insana ulaþan kanal moda dünyasýnýn ve modellerin kanalý olan Fashion TV.
Yani televizyon dünyasýnda hayat bizdeki gibi sadece dizilerden ibaret deðil...