Televizyonculuk gariplikleri...

Show Tv, Ezra dizisine 2 bölüm sonunda final yaptırdı. Salı günü ekrana gelmeye başlayan bir dizinin işi zaten çok zordur. Karşısındaki rakipler O Ses Türkiye, Kaderimin Yazıldığı Gün ve Küçük Ağa olan bir dizi ilk iki bölümünde ne kadar iş yapar ya da iş yapmayacağı nasıl anlaşılır.

İki bölüm ekrana gelen dizi sadece yapım şirketi açısından değil kanal yönetimi için de sorunlu bir görüntü oluşturur. Düşünsenize bir diziyi seyretmeye karar veriyorsunuz, yönetim iki bölüm sonra “olmadı kaldırdım” dediğinde insan ne hisseder? Aslında 23 Aralık yeni dizi başlatmak için hatalı bir tarih. Hatalı çünkü taş gibi sağlam rakipler almış başını giderken yayına girecek dizinin fazla şansı olmaz.

Doğru olan, Ocak’ta,reklam yokluğu nedeniyle diğer dizilerin, eski ya da kolaj, bölümlerinin ekranda olduğu bir dönemde yeni bir diziyi yayına sokmaktır. Bu sayede dizinin özgül ağırlığı ortaya çıkar, tutarsa, rakipler ekrana döndüğünde mücadele edip edemeyeceğini anlarsın. 

Deneme tahtasına dönmüş bir ekran en çok kanala zarar verir, bunu televizyonculukla uğraşan herkes bilir aslında. Show Tv hem yayına sokmada hem de yayından kaldırmada bazen öyle acele ediyor ki, anlamanın imkanı yok... 

Al sana reyting rekoru...

Reyting garantili iş kalmadı deniliyor ya, aslında var... Mesela Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Mustafa Sarıgül’ü ekranda buluşturan reytingi kapar. İmkansız bir yayın belki ama aslında taraflardan biri ekrana çıksa diğeri mutlaka telefonla olsa bile cevap hakkını kullanmak isteyecektir. Yani İnönü ya da Sarıgül’ü tek başına yayına alan bile reytingi götürür. İyi de bu kadar önemli gelişmeler yaşanırken bir ilçe belediyesinde yaşanan olayı büyütmenin manası var mı?

O kadar çok var ki...

Ana muhalefet Türkiye’de neden umut olamıyor sorusunun cevabı var burada. Bir başka nokta ana muhalefet umut olamayınca iktidara karşı olanlardan demokrasi dışı yollara sapanların sayısı artıyor. 

Sonuç olarak bu bir ilçe meselesinin tartışılması değil bir anlayış meselesinin tartışılması... Denilebilir ki CHP Genel Merkezi ekrana çıkmalarına izin vermez. İyi de en ince ayrıntılara kadar olan biteni gazetelerden okuyoruz zaten, bu saatten sonra izin verilse ne olur verilmese ne olur... 

Vatandaş iradesi üzerine danışıklı dövüş yapılmış algısı zaten kafalarda yer etti, belki ekranda aksi iddia edilebilir. Ayrıca Mustafa Sarıgül’ün şu an Genel Merkez’den gelecek bir talimatı dinleyeceğini de sanmıyorum.

2015’in reyting rekorunu kıracak konu da belli konuklar da... Bakalım bu işi başarabilen çıkacak mı?