Televizyonda siber saldırı...

Televizyon ve internet deyince çoğu kişinin aklına reklamsız dizi geliyor Türkiye’de. Oysa evde internete bağlı duran televizyonunuz aslında her hangi bir siber saldırıda asker olabilir. Ya da evinizde konuştuğunuzu kaydedip, görüntülerinizi de başka yerlere aktarabilir.

Türkiye’nin ilk sosyal medya ve siber güvenlik programını televizyonlarda ben yaptım. 24 Tv’de  yaklaşık 3 yıl devam ettim programa ve sizi dehşete düşürecek şeyleri yazayım...

***

Türkiye tam bir hafta boyunca çok ağır bir saldırıya maruz kaldı.

Saldırının resmi faili dünyaca ünlü hacker grubu  Anonymous ancak farklı ülkelerde yaşayan insanlardan oluşuyor bu grup ve tahminen Rusya merkezli bir saldırı bir grup üyeleri tarafından üstlenildi.

Yapılan saldırı belirli bir siteye yönelik değil basit bir saldırı değil bildiğiniz tam trafiği kitleme saldırısıydı.

Yani kaldırabileceğinden kat ve kat fazla sayıda bir sanal trafik bindirildi üzerimize ve sıkıntısı çok geniş hissedildi. Bu noktada Türkiye’nin can damarı olan sunucular ODTÜ’de muhafaza edip, korunuyor.

ODTÜ şunları yaptık diye bir liste açıkladı ama en azından  şeffaf davranmadıklarını biliyoruz.

Her neyse meselenin ciddiyeti televizyon haber bültenlerinde de yeterince ele alınmadığı için anlatma ihtiyacı duydum.

Gelelim daha önemli bölüme: Çin son 5-6 yıldır sanayi casusluğu başta olmak üzere çeşitli işleri ordu bünyesinde kurulmuş siber bir birime yaptırıyor. Yani artık iş meraklı hacker işi değil devlet politikası halinde.

Rusya da bu konular ve benzeri yapılanmalar üzerinde çalışıyor.

Her iki ülkede de ABD’nin karşı hareketlerinin önüne geçmek için yerli yazılım yerli teknoloji kullanıyor.

***

Ülkeler için tehlike çok ama kişiler daha fazla risk altında... Birinci kural biri size bedava bir şey sunuyorsa mutlaka karşılığını alıyordur ilkesini unutmamak.

Bedava wireless bağlantısı, bedava uygulama mutlaka telefonunuzdan bilgiler çekiyordur. Yıllar önce twitter hesabınızın değerini öğrenin diye bir iş uydurulmuş ve bir sürü hesabın bilgisi ele geçirilmişti.

Bilgisayarda olan kameranız siz istemeden kolaylıkla açılabilir, ortam dinlenebilir.

Sanal dünya bir sürü tehlike barındırıyor ama kimse neyin ne olduğunu çok bilmiyor aslında medya da bilmediği için fazla haber de yapmıyor.

***

Yeni dünya düzeninde belirli alanlarda ihtisaslaşmış muhabirler mutlaka olmalı.

Muhabirin illa bir hacker kadar bilgi sahibi olması gerekmiyor ama olanı anlatacak kadar çevresi ve hackerın teknik dille anlatacağını herkesin anlayacağı hale getirecek kadar bilgisi olması şart.

 En uyanık adamların bile 123456 diye şifre kullandıkları bir yerde saldırı hedefi olmak çok kolay.

Sıkıntı bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirenlerin bunu nerede ve nasıl kullanacağını bilmemek.

İnsanın kanunun bile başını yakması muhtemel bir süreç bu anlattığım. 

Medya öğrenince vatandaşa da anlatacak ama bence fazlasıyla geç kalındı bile....