Tenkit dozajýný uçurmadan
Dört parti grup Baþkanvekillerinin ortak imzasý ile Meclis'e, Milletvekilliðinin statüsü üzerine bir düzenleme teklifi verilmiþ, vay anam, padiþah haklarý, ölünceye kadar istisnalar, imkânlar baþlýklarý ile toplumun siyasetçiyi, dolayýsýyla siyaseti aþaðýlamaya davet. Cahil cühelanýn kullanmayacaðý, cümleler onlarýn köþe yazýlarýnda. Mesela, diyorlar ki "Kendileri ve yakýnlarýna ölünceye kadar saðlýk hizmeti" öngörülüyor. Be arkadaþ kimin saðlýk güvencesi yok ki . Bu teklifle bugün olan saðlýk þemsiyesinin kapsamý dýþýnda bir þey mi mi getiriliyor. Yani milletvekili olacak, ama saðlýk güvencesi olmasýn, nasýl olsa çok para alýyorlar demek istiyor herhalde "Ýki yýl milletvekilliði yap kýyak emekliliði kap" diyorlar. Milletvekili erken emekli olmuyor. Kanunlarýmýzda süre ve pirim ödeme günleri ne ise onlarýn da o. Emeklilik hakkýný kazanarak milletvekili oldu iseniz gider iki yýl daha çalýþýrsýnýz ondan sonra intibak edersiniz.
Milletvekilliði meþakkatli bir iþ, doðru yapýlýyorsa, iþin sonunda fakirleþerek veya borçlanarak milletvekilliðini býrakýyorsunuz. Milletvekili ilinin, bölgesinin Ankara konsolosu toplum olarak iþimizi tepeden halletme alýþkanlýðýmýz var. Her gün, gerek þahsi gerekse çevresi ile ilgili problem getirilir,onun yardýmý istenir. Bakanlýklarý, Genel Müdürlükleri dolaþýrsýnýz. Hemen her hafta bölgenize gidip, köy, kasaba ziyareti yapmak durumundasýnýz. Ýllerimiz ve bölgelerimiz oldukça büyük.
Manisa'nýn 800 den fazla köyü-kasabasý var. Milletvekili iken, dört yýlda bir köye en az bir defa gittiðini düþünün, gereken zamaný. Düþünün yapýlan masraf, akaryakýt giderleri, telefon giderleri,yemek giderleri.Bir milletvekili çýkmýþ diyor ki; Milletvekilinin aldýðý 10 bin TL maaþý çok buluyorum..Önce aldýðý 10 bin TL'nin ne olduðunu bilmiyor bu arkadaþ. Bu paranýn büyük kýsmý yolluk ve yevmiye. Yani temsil ettiði,bölgeye gidip gelme,orada kalma,yemek için masraflar.
Tenkit getirirken çevrenizdeki bize benzeyen veya biraz bizden iyi olan ülkelere bakýp mukayese yapmaya hiç özen göstermiyoruz. Meclis baþkanlýðý, ilk mecliste, ikinci, üçüncü mecliste milletvekillerine, aylýk ve yolluk yevmiye olarak, fert baþýna düþen milli gelirin kaç katý bir ödeme yapýldýðýný açýklasýnlar. Görülecek ki Milletvekilleri göreceli olarak maaþ ve yolluklarý yönünden geriye gitmiþler.Ýlk meclislerde yolluk yevmiye bin TL (600$) idi. Kiþi baþýna 45$ olan milli gelirimizin tam 13 katý olarak milletvekillerine aylýk yolluk yevmiye veriyordu.Bugüne vurursanýz yolluk yevmiye olarak 130 bin dolar eder. Maaþ mukayesesini verirsem dudaðýnýz uçuklar.
Bugün Milletvekillerinin aldýðý on bin liranýn hemen hemen yüzde 55'i maaþ, yüzde 45'i (2 bin 500$) yolluk yevmiyedir. Batý ekonomilerinden parlamenter rejimle idare edilen ülkelerin milletvekili statülerine bakýp onlarýn ortalamasýný alarak bize uygulamak bu ölçüsüz tenkitleri bir miktar azaltabiliriz diye düþünüyorum.