Jandarma Genel Komutanlýðýndan emekli Org. Teoman Koman Silivri’de görülmekte olan Ergenekon davasýnda tanýk olarak dinlenmiþ... Gazeteler söylediklerini “JÝTEM var, Ergenekon’u duymadým” diye özetliyor... “Derin devlet yok” da demiþ...
‘Aðustos 1988 – Aðustos 1992’ tarihleri arasýnda MÝT müsteþarlýðý da yapmýþtý Org. Koman; müsteþarlýðý süresince iki kez gazetelerin Ankara temsilcileri ve bazý yazarlarýyla biraraya gelmiþti. O buluþmalarda önemi sonradan anlaþýlan bazý açýklamalarý olmuþtu.
“Terör týrmanacak ve ses getirecek isimleri hedef alacak” açýklamasýný takip eden bir soru üzerine “Ýçinizden birini de kaybedebiliriz” dediðini hatýrlýyorum. O buluþmada bulunanlardan biri, Uður Mumcu, terörün týrmandýðý sonraki dönemde hayatýný kaybetti.
Ayný buluþmada ‘JÝTEM’ için “Yok” demiþti Org. Koman; þimdiyse mahkeme önünde varlýðýný kabul etmiþ: “Güneydoðu'da o tarihte görev yapan kiþiler kendi aralarýnda kurmuþlar; ben yasakladým” demiþ...
JÝTEMTeoman Koman’ýn MÝT müsteþarlýðý döneminde sonradan öldürülen Binbaþý A. Cem Ersever tarafýndan talimatla kurulmuþtu. Elde bulunan 8 Nisan 1989 tarihli bir takdir belgesinde, dönemin J. Asayiþ Komutaný Korg. Hulusi Sayýn, bölgedeki çalýþmalarýndan dolayý A. Cem Ersever’e teþekkür ediyor. Ersever’in görevi, belgeye göre, þu: ‘Silopi 2’nci Jandarma Ýstihbarat ve Terörle Mücadele (yani JÝTEM) Tim Komutaný’...
Bir yýl sonra Korg. Hikmet Köksal’dan da takdirname almýþ Cem Ersever... 22 Þubat 1990 tarihli belge de, kendisinden yine ‘Jandarma Ýstihbarat ve Terörle Mücadele Tim Komutaný’ olarak söz ediyor...
Çok merak eden Çetin Aðaþe’nin ‘Cem Ersever ve JÝTEM Gerçeði’ adlý kitabýnýn (Paraf Yayýnlarý) belgeler bölümüne bakabilir. O bölümde, ‘JÝTEM’ birimine ait telefonlarýn da yer aldýðý Jandarma Genel Komutanlýðý’nýn ‘hizmete özel’ kurum-içi telefon rehberinin belgesi de bulunuyor.
Ýtirafçý Abdülkadir Aygan da, JÝTEM için çalýþýrken aldýðý maaþýn bordrolarýný saklamýþ, yine böyle bir tartýþma ortamýnda üzerinde ‘JÝTEM’ yazýlý bordroyu kamuoyuyla paylaþývermiþti.
Güneydoðu’da kanlý eylemler yapmýþ ‘Hizbullah’ örgütünün devlet tarafýndan kurulduðu iddiasýný soru olarak kendisine yönelten mahkemeye “Bu saçma bir iddia” demiþ ya Teoman Koman, yýllar önce buluþtuðu gazetecilere çok farklý bir cevap vermiþti. O sýralarda eylemlerine yeni baþlamýþ ‘Hizbullah’ için, bizlere, “Dini duyarlýlýða sahip bölge insanlarýnýn PKK’ya karþý tepkisi olarak kurulmuþ bir örgüttür” deðerlendirmesi yaptýðýný dün gibi hatýrlýyorum.
Teoman KomanMÝT müsteþarlýðýndan sonra Jandarma Genel Komutaný olmuþtu. Emekliliðinde sonradan içi boþaltýldýðý için devlet tarafýndan el konulan Ýnterbank’ýn yönetim kurulu baþkan yardýmcýlýðýný yaptý.
Meclis’te faaliyet gösteren Susurluk Komisyonu’nun bildiklerini anlatmasý için kendisini davetine (1997) olumsuz cevap vermiþti Teoman Koman... Þimdi ise, 28 Þubat (1997) sürecinde oynadýðý rol yüzünden Mayýs ayýndan beri tutuklu olarak yargýlanýyor.
Yargýlananlardan üst düzey birinin, görev icabý tanýðý olduðu yanlýþlýklar ile gerçeklere ýþýk tutacak bilgileri, hiçbir tevil yoluna sapmadan, milletiyle paylaþacaðý günü hâlâ sabýrla bekliyorum.