Brezilya’nýn en turistik kenti Rio de Janeiro... Plajlarý, karnavalý, futbolu, yemekleri ve tepeleriyle ünlü... Gidince Copacabana, Ipanema ve Leblon plajlarýný mutlaka gezin, manzaralý tepelerine çýkýn ve bilet bulursanýz karnavala katýlýn.
Kocaman dalgalar... Kýyýya deli gibi geldiklerinde boylarý 1.5-2 metreyi buluyor. Plajda fazla insan yok. Bir sürü voleybol sahasý var ama çoðu boþ. Hava sýcak ve rüzgarlý. Dalgalý evet. Hem de ne dalga! Tam sörflük havasý ama yapan yok. Denizde de öyle... Sahilde plastik masalar. Birinin yanýnda hindistancevizi suyu satýcýsý var. Ýlk kez içiyorum ya etrafa bakýnýyorum. Yan masadaki genç kýz suyunu içtikten sonra meyveyi satýcýya geri veriyor. Satýcý koca bir keserle kenarlardan ufak ve ucu sivri parçalar kesip meyveyi yukarýdan aþaðý üç parçaya böldükten sonra geri veriyor. Durur muyum ayný þeyi ben de istiyorum, kestiði sivri parçayý kaþýk gibi kullanarak jöle kývamýndaki taze hindistancevizi etini sýyýrmak pek keyifli. Hindistan-cevizi suyu ‘agua de coco’ diye satýlýyor. Rio plajlarýnda tanesi 2 real, yaklaþýk 2 lira.
PLAJLARDA ZÝYAFET VAR
Çýplak ayaklý bir satýcý geçiyor yanýmdan. Empada satýyor. Yani Brezilya’nýn minik tuzlu tartlarýndan. Ýçinde et, mýsýr, palmiye kalbi, tavuk veya baþka harçlar olabiliyor. Minik, pofuduk bir kek düþünün, içi dolu. Bizim poðaçalarý andýrýyor. Farký þekli ve harcýnýn bolluðu. Brezilya’nýn atýþtýrmalýk yiyeceklerinden biri bu. Kimi zaman sokak satýcýlarýnda rastlýyor, kimi zaman ufak büfelerden alabiliyorsunuz. Yanýmdan geçen satýcý tanesini 50 kuruþa satýyor. Üzerinde Brezilya bayraðý olan pareolar taþýyor biri. Turistik ürünlerden... Elbette Rio’ya gelip ünlü plajlarýný ziyaret etmeden dönmez kimse. Plajda ise plaj kýyafeti gerekir ve bu rengarenk pareolar da plaj kýyafetinin tamamlayýcýsýdýr. Bir satýcý daha, omzunda bir piknik sepeti. O da yiyecek satýyor ama ne? Diðeri gibi üzerine yiyeceðin adýný ve fiyatýný yazmamýþ. Ýnsan bu plajlarda karnýný tamamen sokak satýcýlarýndan aldýðý yiyeceklerle doyurabilir. Tuzlu veya tatlý patlamýþ mýsýr, ‘churro’ dedikleri kýzartýlmýþ tatlý çubuklar (isterseniz içine karamel, çikolata veya hindistan cevizli yoðunlaþtýrýlmýþ süt enjekte edebiliyorlar), mýsýr kabuðuna sarýlýp haþlanmýþ tatlý mýsýr lapasý (pamonha), tarçýnlý tatlý mýsýr pudingi (curau), kavrulmuþ yerfýstýðý veya diðer çerezler, cuzcuz (katý bir hindistancevizi pudingi), bolo de aipim ve daha neler neler.
Saat öðleden sonra üç civarý. Plaja gelip giden birkaç kiþi oluyor. Bir turist çift, fotoðraf makinelerini yere koyup poz veriyor. Kýzýn üzerinde biraz önca satýn aldýðý Brezilya bayraklý pareosu var. Bir kadýn yanýnda getirdiði þezlonga uzanmýþ. Gözleri kapalý. Arkamda yürüyüþ parkuru var. Zaman zaman birileri koþarak geçiyor. Ya da yürüyenleri görüyorum. Daha da arkasý yol. Arabalar, otobüsler geçiyor denizle otellerin bulunduðu bina silsilesi arasýndan. Burasý Leblon Plajý. Biraz yürüyünce ünlü Ipanema Plajý’na varýyorsunuz. Yan yanalar zaten. Tam karþýda ünlü Caesar Palace Oteli, heybetli binasýyla. Burasý Leblon’a göre çok kalabalýk. Güneþlenenler, pinpon oynayanlar, kitap okuyanlar... Yaz, kýþ farketmiyor. Rio’da hayat plajlarda yaþanýyor.
KÜÇÜK DENÝZ PRENSESÝ
Ýki kilometre uzunluðunda, beyaz kumlarýyla ünlü Ipanema’nýn adý yerel halkýn dilinde ‘kötü, tehlikeli su’ anlamýna geliyor. Turistler için zor olsa da Riolular hangi bölgenin güvenli olduðunu bildikleri için orada yüzüyor. Dalgalar tehlikeli olabiliyor çünkü. Ipanema dendiðinde aklýnýza Ella Fitzgerald’ýn sesinden ünlü The Girl Ipanema þarkýsý gelmiyor mu? Ben hemen bu insaný içine çeken týnýyý duyuyorum sözcüðü duyduðumda, hatta mýrýldanmaya baþlýyorum. Ipanema güzel, hareketli ancak yine de Rio’nun en ünlü plajý halkýnýn ‘küçük deniz prensesi’ diye sevdiði Copacabana. Onun da þarkýlarý vardýr, bilirsiniz. Kentin güney bölgesinde, bulunduðu semtin adýný taþýyan plaj, Rio’ya gelenlerin ziyaret etmeden ayrýlmadýðý bir yer. Hele de yeni yýlda Rio’daysýnýz, havai fiþek gösterilerini burada izleyen üç milyon kiþiden biri olabilirsiniz.
ÞEHRÝ ÞEKER SOMUNU’NDAN SEYREDÝN
KURTARICI Ýsa Heykeli’ni Rio’da hemen her yerden görmek mümkün ancak daha yakýndan görmek isterseniz yaklaþýk 50 TL ödeyip bilet almanýz ve fünikülerle Corcovado Tepesi’ne çýkmanýz gerekiyor. 2007’de dünyanýn yeni yedi harikasýndan biri seçilen heykel, denizden 710 metre yükseklikte. 1922 yýlýnda, Brezilya’nýn 100’üncü kuruluþ yýlý kutlamalarý için yapýmýna baþlanan heykel 1931’de açýlmýþ. 30 metre yükseklikte, bir ton aðýrlýkta, beton ve sabun taþý kullanýlarak yapýlan heykel, Fransýz heykeltraþ Paul Landowski’nin imzasýný taþýyor. Bir diðer güzel tepe de teleferikle çýkýlan Pao de Açucar (Türkçe çevirisiyle þeker somunu). Biri diðerinden daha yüksek olan bu iki tepeye çýkmak için de yine 50 TL’ye bilet almanýz gerekiyor. Buradan manzara gerçekten büyüleyici. Tepenin adý 16’ncý yüzyýldaki þeker ticaretinden geliyor. O dönemde gemilerle Portekiz’e gönderilen þeker bloklarýna benzediði için tepeye bu isim verilmiþ. Kenti tepeden seyretmenin yaný sýra Corcovado ve plajlarý farklý bir ortamdan izlemek isterseniz Lagoa Rodrigo de Freitas’e gidebilirsiniz.
2014’TEKÝ KARNAVALIN BÝLETLERÝ TÜKENDÝ
Çevresiyle birlikte nüfusu 14 milyonu bulan Brezilya’nýn ikinci büyük kenti Rio de Janeiro’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettiði yerler arasýnda teleferikle çýkýlan ve neredeyse kentin tamamýný görebildiðiniz Pao de Açucar Tepesi, Maracana Stadý, botanik bahçesi ve elbette Sambodromo yani samba okullarýnýn karnavalda geçit töreni yaptýðý arena var. Sambodromo, Marques de Sapucai Caddesi boyunca uzuyor. 90 bin kiþi alabilen geçit alaný karnaval dönemi dýþýnda dünyaca ünlü müzisyenleri aðýrlýyorsa da aralýk ayý itibariyle samba okullarý çalýþmalarýný burada yapmaya baþlýyor. “Biletimi þimdiden alýp bir Rio Karnavalý izleyeyim” diyorsanýz kusura bakmayýn, 9-16 Þubat 2014 tarihleri arasýndaki karnavalýn biletleri tükendi. Biletiniz olmasa da karnaval coþkusuna dahil olmak tabii ki mümkün, milyonlarca Brezilyalý ve turistin yaptýðý gibi.
FUTBOL ARENASININ MÜZESÝ
BREZÝLYALILARIN futbol aþký malum. Günün her saati, her yerde futbol oynayabilirler. Plajlar da futbol aþkýndan nasibini alýr elbet ancak Brezilyalýlar için Maracana’nýn yeri ayrý. Bir zamanlar dünyanýn en büyük stadyumu olan Maracana, bugün hala Güney Amerika’nýn en büyük futbol arenasý. Þimdilerde 2014 Dünya Kupasý için yapýlan hazýrlýklar nedeniyle kapalý ancak stadyumun içindeki futbol müzesini ziyaret ederseniz çalýþmalarý da içeriden izleme þansý bulabilirsiniz. Bilmeyenler için söyleyelim. 2014 FIBA Dünya Kupasý, 12 Haziran 2014’te baþlayacak ve dünyanýn en iyisi 13 Temmuz’da belli olacak. Brezilya Dünya Kupasý’na ilk kez 1950’de evsahipliði yaptý. Bu onlarýn ikinci tecrübesi. Bakalým 2014’te kupayý kim kazanacak?