Adýný sýk sýk duyduðumuz, Ýrlanda Kurtuluþ Ordusu, IRA’nýn en güçlü olduðu dönem 1973-1983 yýllarý arasýdýr. Bu süre zarfýnda IRA eylemlerinde hayatýný kaybeden insan sayýsý 100 civarýndadýr. 1980’lerde yaþanan bir olayý aktarayým size, Ýngiliz Polis Merkezi’nin bir yetkilisi BBC’de þunlarý söylemiþti: “Bu yapýlan terör ahlâkýna aykýrýdýr. IRA bomba koyduðu yeri bize haber verdi, ama binayý boþaltmaya yetecek kadar zaman vermedi, bu ahlaksýzlýktýr’’. Ýlk bakýþta bu sözler komik gözükse bile aslýnda söylenen son derece mantýklý... Terör siyasi mesajlar için bir araçsa ve medya vasýtasýyla propaganda amacý taþýyorsa, bombayý koyup, yerini haber vermek yeterli. Üzerine insanlarý öldürmek canilik, ilkesizlik, ahlaksýzlýk boyutuyla alakalý.
***
Can almaktan ziyade tedirgin eden IRA’ya karþý Ýngiltere medyasýnýn takýndýðý tavýr son derece çarpýcýdýr. Baþbakan Thatcher döneminde, IRA’nýn siyasi kanadý Sinn Feinin’in lideri Gerry Adams’ýn açýklamalarý kendi sesiyle deðil seslendirmeyle yayýnlandý. Siyasi kanattaki diðer isimler ise yok sayýldý.
Eðer Gerry Adams çýkýp “400 kilometre bizim denetimimizde” deseydi Ýngilliz medyasýnda kimse bu sözleri manþet yapmazdý.Ýngiliz Ordusu’ndan emekli, sonradan siyasete atýlmýþ herhangi bir general, ilgi çekmek için “Belfast elimizden çýktý” demez, dese bile bunu seslendirebileceði bir medya mecrasý bulamazdý. Ya da o dönem iktidarda olan Muhafazakar Parti’nin en büyük rakibi Ýþçi Partisi’nden bir milletvekili küçük siyasi hesaplarla “Bölge IRA’nýn denetiminde” diyemez, derse de partisinde kalamazdý.
***
Amerika’nýn dünya markasý olmuþ televizyonlarý CNN, NBC ve ABC, Beyaz Saray’ýn ricasý üzerine savaþ sýrasýnda Afganistan’dan gelen El-Kaide kaynaklý haberleri yayýnlamadýlar, kontrolden geçirdiler. Bugün Amerika’da ulusal güvenlik gerekçesiyle 21 binden fazla kiþinin uçaða binmesi yasak. Amerikan medyasýnda bu karara dair tek tartýþma olmaz ama 11 Eylül saldýrýlarýnýn ardýndan ekrana Amerikan bayraðý kravatý takarak çýkan televizyoncularýn haber tarafsýzlýðýný ihlal edip etmedikleri tartýþýlýr.
***
Somali’de yaþanan açlýðýn en büyük sorumlularýndan birinin Amerika’da 11 Eylül saldýrýlarýnýn ardýndan yürürlüðe giren Yurtseverlik Yasasý olduðunu biliyor musunuz? O yasaya göre ABD tarafýndan “terörist” olarak adlandýrýlan bir gruba farkýnda olmadan bile herhangi bir maddi destekte bulunanlar aðýr cezalara çarptýrýlabiliyorlar. Somali’de Mogadiþu dýþýnda kalan bölgeleri kontrol eden El Þabab, Washington için El Kaide’nin Somali ayaðý ve insani yardým örgütleri bölgeden çekildiler. Bunu söyleyen Amerikalý bir siyaset bilimi profesörü. Profesör bu sözleri ülkesinde deðil Finlandiya’da söyledi ve Avrupa basýnýnda haber oldu. Ýlginç deðil mi?