Terör görüþmelerle biter mi?

Büyük sorunlara kolay çözümler sadece masallarda ve ideolojilerde olur. Emek harcamadan, kýsa yoldan, herkesi mutlu edecek, herkesin taleplerini karþýlayacak, akþamdan sabaha çözüm bekleyenler yanýlýrlar ve yanýltýrlar. Bu nedenle terör ve ayrýlýkçý Kürtçülük sorununun kolay çözümünün olmadýðýný, bu zorlu yolda sabýr ve emek vermememiz gerektiðini bilmek zorundayýz.

Evet, Öcalan-MÝT görüþmesi ümit vericidir. Yeniden bir süreç baþlamýþtýr. Ancak ortada henüz çözülmüþ bir tek sorun bile olmadýðý gibi, elimizde kötü sonuçlanmýþ geçmiþ giriþimlerin acý burukluðu da vardýr. Dahasý süreç pek çok mayýnlý alanla dolu olmakla birlikte görüþmelerde 4 temel risk olduðunu söylememiz de mümkündür:

Ýlk risk Öcalan’ýn kendisi. Bazýlarý onu barýþ getirmek isteyen Mandela’ya veya Gandi’ye benzetmek istese de Öcalan ne pasifisttir ne de çareyi siyasette arayan bir kiþidir. Öcalan’ýn silaha ve teröre olan inancý hapiste geçirdiði son 14 yýlda bile deðiþmemiþtir. PKK ve BDP ile yaptýðý haberleþmelere bakarsanýz Öcalan’ýn hala terörü kullandýðýný açýkça görürsünüz. Öcalan’ýn farký zorda kalýnca her þeyi yapabilecek bir faydacý, hatta bir fýrsatçý oluþudur. Yeniden imkânýný buluncaya kadar sinebilmesi Öcalan’ý bugünlere kadar yaþatan en önemli unsurdur. Bu baðlamda Öcalan’ýn hapiste olmasý Türkiye’nin þansýdýr. Bugün 63 yaþýnda olan Öcalan bir 14 yýl daha böyle geçer ise 77-78 yaþlarýnda pek de bir þey yapamayacaðýný düþünmektedir ve Ýmralý’dan çýkmayý kendince Kürtçü hareketin merkezine yerleþtirmektedir.

Sabotaj ihtimali

Ýkinci büyük risk PKK. Örgüt Öcalan’a karþý koyabilecek bir cesarete sahip deðil. Çünkü Öcalan imgesi örgütü bir arada tutuyor, bölünmekten koruyor. Ayrýca Öcalan imgesi PKK’ya doðal bir destekçi kitle de saðlýyor. O sayede para topluyorlar, adam buluyorlar vs. Fakat Öcalan’ýn öncelikleri ile PKK’nýnkiler farklý. Görüþmelerin bir yerinde örgüt ile Öcalan arasýndaki baðlar büyük oranda kopabilir, sertlik yanlýlarý süreci sabote edebilirler.

Üçüncü büyük risk ise PKK’nýn uluslararasý baðlantýlarý. Daha geçenlerde yapýlan operasyonda öldürülen militanlarýn ikisi Ýran kökenliydi. Örgütte Suriye ve Ýran kökenlilerin oraný tarihte görülmemiþ bir þekilde arttý. Üstelik bunlarýn sadece sayýsý deðil, örgüt içindeki etkinlikleri de arttý. Bu nedenle sürece Ýran, Suriye, hatta Irak ne der, iyi düþünmek gerekir. Ayný þekilde Ýsrail, Rusya, ABD ve Avrupa da denklemde nerededir iyi hesaplamak gerekir. PKK artýk bir Türkiye örgütü deðil, uluslararasý bir yapý. Öcalan’ýn ise uluslararasý baðlantýlarý yok denecek kadar azaldý.

PKK bölünürse

Son olarak tüm bu riskler aþýlsa dahi PKK’nýn parçalanmasý ve pek çok PKK’cýðýn ortaya çýkmasý sorunu bitirmekten ziyade daðýtabilir. Belki yeni örgütçükler PKK kadar geniþ bir kitleye hitap edemezler, ancak terör yoluyla öldürücülükleri artabilir ve Türkiye yeni bir Kürtçü terör dalgasýna girebilir.

Bunlarý söylerken karamsar olduðum veya görüþmeleri desteklemediðim düþünülmesin. Tam tersine, yukarýdaki riskleri görüþmeler yapýlmasýn diye deðil, daha dikkatli yapýlabilsin, gerekli tedbirler alýnabilsin düþüncesiyle yazýyorum.

Hepsinden önemlisi ise Türkiye güvenlik önlemlerini sanki görüþmeler hiç yapýlmýyormuþ gibi arttýrmaya devam etmelidir. Özellikle sýnýr güvenliðine dönük olarak alýnan önlemler bir an önce tamamlanmalýdýr. Sýnýr boylarýnda uyuþturucu ticareti ve kaçakçýlýk hiçbir nedenle tolere edilmemelidir. Aksi halde bu iki büyük kaynak terörü ve diðer suçlarý finanse etmeye devam eder. Ve elbette güvenlik güçleri arasýnda yakalanan uyum güçlendirilerek sürdürülmelidir. PKK ile anlaþma saðlansa ve örgüt tüm silahlarýný yok etse dahi bu saydýðým alanlarda zaaf gösterecek bir Türkiye felaketleri adeta davet etmiþ olur. Geçmiþ bunun örnekleriyle doludur.