Terör ve ölen masum insanlar

Ankara ve İstanbul’da patlayan bombaların, şoku atlatılmamışken, Brüksel’de ki terör saldırıları tüm dünyayı dehşete düşürdü. Ölen insanlar, gene gençler, hayatını idame ettirmeye çalışan sıradan halktı. Dünya’da güven için de olunacak yer kalmadığı hissi herkesi paniğe sevk etti. İnsanoğlu bencildir, bizler için bile, bize bu kadar yakın Suriye’de Irak’ta patlayan bombalar, ‘vah vah’ denilip geçilecek, gazeteler de birer ikinci sayfa haberi iken, tehlikenin ülkemize girmesi olayın vahametini anlamamıza sebep oldu.

Brüksel’de ki patlamadan sonra yabancı anlı şanlı haber kanallarını seyrediyorum, pek çok uzman teröre karşı önlemlerin neler olması gerektiğini hararetle tartışıyor. Belli ki mühim adamlar. Ama tek bir soruyu sormuyorlar; Neden? Belki işlerine gelmiyor, belki de çekiniyorlar.

Nereden çıktı bu adamlar? Akşam evin de bir tas çorbayı masasına koyup, çoluğuyla-çocuğuyla vakit geçirmekten başka hiçbir derdi olmayan insanlar, nasıl kendini patlatacak birer canavara, ruh hastasına dönüştü? Ortadoğu’ya demokrasi, özgürlükler getireceğiz deyip, milyonlarca insanın ölümüne sebep olmanın etkisi ne kadar?

Milyarca dolarlık servetler, bir kesim için sıradanlaşırken, dünya da 2 milyar insanın içecek temiz suya bile erişim zorluğu çekmesinin etkisi var mı? Kaybedecek hiçbir şeyi kalmamış milyarların yaşadığı bir Dünya’da bu tip terörist grupların kendisini patlatacak insan bulması zor olur mu?

Terörizmi bir insanlık suçu olarak görmeyip, kendi menfaatine uygun olarak çalıştığını düşündüğü terör gruplarına göz yummanın, hatta arka çıkmanın, terörizme bir yöntem olarak karşı çıkmamanın bugün oluşan bu korkunç tabloya etkisi ne? Dünyanın bütün zenginliklerine gücüne sahip olmak, bu kadar vahşete, böyle yangın yerine dönmüş, mutsuz insanların dünyasına değer mi?

Uzmanı olmadığım bir konu da ahkâm kesmeyi sevmem, ama bu işin uzmanları neden sorusunu sormadan ve bu sorunun cevapları samimiyetle ele alınmadan terörizm ile başa çıkılacağını hiç zannetmiyorum.

Hangi kökenden, hangi dinden, hangi ülkeden olursa olsun tüm insanlara, terörden uzak, barış için de bir dünya diliyorum. Kimden gelirse gelsin, hangi amaca hizmet ederse etsin, her türlü terörizmi lanetliyorum. Terör bir insanlık suçudur.