Terörist başılığından ekselanslığa mı?

BUGÜNLERDE bazı basın yayın kuruluşlarında İmralı’daki mahkumun muhatap alınarak ‘Akan kanın durdurulabileceği’nden dem vurulmakta. Denilmekte ki ‘Duracak şey kan ise şeytanla dahi görüşülebilir’...

Böyle bir tavrın, onun affedilmesini getirmesine yol açacağını görmek gerekir. Sözde bir ‘Ev hapsi’ getirilir, sonrada hayat normale döner, terör de kısa bir ara verdikten sonra tekrar başlar.

Bugüne kadar yapılan sabotaj, katillikler, adam kaçırmaların teşkilatı İmralı’dan emir alıyorsa vay benim ülkem demek lazım. Adamın muhatap alınması halinde bu kişinin karşısına ülkemizi temsilen kim çıkacak? Çıkan kişi kendisine nasıl hitap edecek? Konuşmaya nasıl girecek? Dağdaki dört bine yakın kişinin (CIA raporu ve bizim istihbarat bu rakamı veriyor) çoğu bir ölüm makinesi haline gelmiş, bunların davranışını değiştirebilecek sivil bir güç yok. Böyleleri dağdan insin kısa bir zaman aralığında tekrar cinayet işleyen topluluk olur. Geçmişte ne kadar katil af edildiyse hemen hepsi tekrar cinayet işlemişlerdir. Yani akan kan bir mahkumun salıverilmesiyle durmaz. Böyle bir kişiyi salıvermek, yargıyı ne duruma sokar, yöneticiyi ne duruma sokar düşünülmeden yapılan tekliflerdir. Her halde ‘Ülkemizi zaaf içinde göstermek’ isteyenlerin bir manevrası olsa gerek.

Bu terör belasının bitirilmesi çok ama çok uzadı. Bunun sorumlusu, terörle mücadele konusunu bilmeyen (hemen hemen hiçbir düzenli ordu bu tür mücadeleyi bilmez) ordunun ‘Ben çözerim’ iddiasıdır. Bu terörü, ‘Özel harekat’ birlikleri çözer. Bu birlikler yörenin valisi emrinde olur, hareketleri, bir yere intikalleri konvoy şeklinde olmaz. Bu olayın çözülmemesindeki en büyük amil doksanlı yıllarda ki iktidarların basiretsiz bir görüşle çözümü askere havale edişleri olmuştur. Bu gün artık bilerek veya bilmeyerek terör bir sanayi haline getirilmiş, bundan yararlanan kesimler oluşmuştur.

Hal böyleyken, yıllardır katil dediğin adamı muhatap alarak ona ‘Ekselans’ demenizle problem çözülmez. Birileri İran’dan strateji, taktik ve ders alarak bu problemi çözmeye girişmeli. Yoksa PKK adım adım hedefine yürümeğe devam edecektir.