Teröriste ağıt



Cengiz Çandar’ın Rakka’da ölen teröristin arkasından döktüğü gözyaşlarını gördünüz değil mi?.. Kırmızı fularlı teröristi; “Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor”a bağlamasına çeyrek kalmış.. ‘Melek yüzlü’ demiş, gülüşüne övgüler yağdırmış, yıldızlara yükseltmiş… Diğer başka bazı müptezeller de benzer işler yapmışlar da onları burada hiç anmıyorum bile.. Sembolik bir kıymeti olması nedeniyle bu tek örnekten gideceğim.. Bana özgürlüklerin en üst noktada yaşandığı bir yer söyleyin.. New York mu?.. Paris mi?.. Bir yazar Rakka’da ölen bir DEAŞ’lı teröristin arkasından yazsın bakalım;“...Güzel gülüşlü, melek yüzlü kız, toprağa düştü, yıldızlara yükseldi..” falan diye.. Yazsın bakalım ne oluyor?..Bir Amerikalı yazar, El Kaide’nin bir üyesinin ölümünün ardından yazsın bakalım böyle güzellemeler.. Bir daha insan içine çıkabiliyor mu?.. Doğru soruyu dünkü Posta gazetesindeki köşesinde Candaş Tolga Işık sormuş.. (Zaten Doğan Grubundan bu topa giren tek yazar..) Diyor ki Candaş Tolga Işık; “...Gezi Parkı’ndan Kandil’e, oradan Rakka’ya.. Bu nasıl iş arkadaş?!..” Doğru soru bu.. Ve bu denklemi çözdüğümüzde oynanan oyunun şifreleri de açığa çıkmış olacak..

Türkiye karşıtı küresel ittifak

AİHM bir içtüzük değişikliğine gitti... Bundan böyle AİHS’nde tanımlanmış olan hakların ihlalinden yargılananların durumları, 1. kategori müracaatı olarak ele alınacak... Bu değişiklikle, gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu yargılandığını iddia edenlerin müracaatları otomatik olarak öne alınmış olacak.. Siz iç hukuk mekanizmanızda isterseniz buna terör propagandası deyin, isterseniz örgüt üyeliğiyle suçlayın.. Müracaatçı, hakkındaki davanın, gazetecilik faaliyeti nedeniyle olduğunu iddia ediyorsa, teknik olarak AİHM bunu 1.kategori, yani ivedilikle görülmesi gereken dosyalar arasında değerlendirecek... Bütün firari FETÖ’cülere kollarını açan Avrupa, elbette o isimlere itibar iadesi ve hukuki meşruiyet sağlamak için gereken alt yapıyı da hazırlayacaktı.. Bu girişim bunun izahı... Bakın, önümde rakamlar var... Buna göre Türkiye’den yapılan müracaatlar, AİHM’in diğer ülkelerden aldığı müracaatlara oranla çok çok yüksek.. 23 bin davayla aleyhine en çok dava açılan ülke konumundayız AİHM kayıtlarına göre.. Toplam AİHM gündemindeki dosya sayısı 93 bin zaten.. Türkiye aleyhine yapılmış olan müracaatların 17 binden fazlası son bir yıl içinde gelmiş… Bu da demek oluyor ki, muhtemel darbe ve işgal girişimiyle bağlantılı olmakla suçlananların dosyaları bunlar... Sadece tüzük değişikliği değil, alacakları kararlara da bakacağız ve büyük koalisyonun resmini net bir şekilde göreceğiz..

Sınırsız özgürlükler

Tyler Shields aykırı bir reklam fotoğrafçısı... Cinsellik ve şiddet içeren rahatsız edici karelerin arkasındaki isim.. Pek çok ünlü de onun objektifine poz verebilmek, onun kompozisyonunda rol alabilmek için can atıyor.. Bunun son örneği Amerikalı ünlü komedyen Kathy Griffin.. Elinde Trump’ın kanlar içindeki kesik başı ile poz verdi Tyler Shields’e.. Mesaj kaygılı bu fotoğraf, hem Tyler Shields’in hem de Kathy Griffin’in başını ağrıttı... Griffin, tepkilerin artması üzerine kameralar önüne geçti ve Trump’a kendisini affetmesi için adeta yalvardı.. Trump affetti mi bilinmez ama sadece yılbaşı programları için anlaşması olan CNN affetmedi... Yaklaşık 10 yıldır, Anderson Cooper’la birlikte CNN’in yılbaşı programına çıkıyordu..  Amerikan Başkanı’nı adeta ölümle tehdit eder bir fotoğraf karesi üzerine sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Özgürlükler mi demiştiniz?..