Teröristle mücadelede büyük deðiþim

TSK’daki anlayýþ deðiþikliði sahaya da yansýdý. Teröristle mücadelede belki de son 30 yýlýn en baþarýlý dönemini geçiriyoruz. Þehit sayýsýndaki yükseklik bu baþarýyý görmeyi engellese de, PKK’nýn en yoðun þekilde saldýrdýðý son 6 ay içinde örgütün kaybý bin teröriste yaklaþtý. Terörist kayýplarýndaki artýþ tek baþýna baþarýnýn ölçütü deðil elbette. Ancak etkisiz hale getirilenler arasýnda bölge sorumlularýnýn sayýsýndaki artýþ ve PKK’nýn planladýðý pek çok eylemi aðýr kayýplar vererek uygulayamamasý önemli geliþmeler. Örgüt kan kaybediyor. Þu anda daðlarda eylem yapmakta bile zorlanýyorlar. Kýþa çok kötü þartlarda giriyorlar.

Teröristle mücadeledeki deðiþimin bir boyutunu TSK oluþturuyor. Genelkurmay geçmiþten farklý olarak terörle mücadeleyi kendi hükümeti ile mücadeleye tercih etti. Baþka bir deyiþle PKK Genelkurmay’ýn tehditler listesinde belki de ilk defa birinci sýraya yükseldi. Ayný baðlamda yakýn bir zamana kadar Ergenekon ve Balyoz gibi davalarý bahane ederek isteksiz davranan komuta kademesi bugün terörle mücadelesini yürütülen davalardan baðýmsýz olarak gerçekleþtiriyor. Hal böyle olunca birkaç yýl öncesine kadar Jandarma karakollarýnýn önünden elini kolunu sallayarak silah taþýyan teröristler Jandarma görünce köþe bucak saklanmak zorunda kalýyor.

Terörist gibi yaþýyorlar

TSK’daki bir diðer deðiþiklik çakýlý mücadele anlayýþýnýn adým adým terk edilmeye baþlanmasý. Daha önceleri sadece terörist saldýrýrsa karþýlýk veren güvenlik güçleri bugün terörist avýna çýkýyor. Üstelik bunu da düzenli birlik anlayýþýnda boþ arazide uzun yürüyüþler þeklinde yapmýyorlar. Terörist arazide nasýl yaþýyorsa týpký onun gibi araziye uyum saðlayan ve o bölgeyi tehditten temizleyinceye kadar orada kalan bir yaklaþým ortaya çýktý.

Bir baþka deðiþim ise iþbirliðinde yaþanýyor. Hala istenilen düzeyde olmasa da asker ile polis arasýnda müthiþ bir paslaþma baþladý. Özellikle Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Polis Özel Harekât (PÖH) güçleri teröriste karþý en etkili iki güç durumuna geldi. JÖH ve PÖH’ler daðda teröristlere göz açtýrmýyor. Hava ve Kara Kuvvetleri de bunlarý destekliyor.

Son olarak TSK sýcak çatýþma alanýnda zorunlu askerliðini yapan erler yerine profesyonel askerlerle mücadele edeceðini açýkladý. Biliyorsunuz yýllardýr bunlarý tekrar ediyordum ve bazý generallerimiz sýrf bu uyarýlarým nedeniyle bana kýzýyorlardý. Gelinen nokta sevindiricidir. Teröristle mücadeleye ruhen ve bedenen hazýr olmayan erleri sokmak hem o insanlara hem de TSK’ya büyük haksýzlýktý. Hatadan geç de olsa dönülüyor. Ancak Genelkurmay Baþkanlýðýmýza hatýrlatmak isterim, teröristle mücadeledesadece profesyonellik deðil, uzmanlýk da önemlidir. Baþka bir deyiþle teröristle mücadelede uzman çavuþ, teðmen veya yüzbaþýlarý deðil terör uzmaný çavuþlarý, teðmenleri ve yüzbaþýlarý görevlendirmek gerekir.

Bir diðer deðiþim de kurmay aklýn henüz yeterli düzeyde olmasa da sahaya yansýmasýdýr. Belki de ilk defa olarak generallerimiz terörü gündemlerinin en tepesine yerleþtirdiler ve bu sayede daha etkili bir mücadele ortaya çýkýyor.

Polis de deðiþti

Sadece TSK deðil, Polis ve Jandarma’da da büyük bir deðiþim var. Bunda ise Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin’in rolü büyük. Þahin terörle mücadelenin esasýný çok iyi özümsemiþ bir bakan. Ayrýca Bakan Þahin tüm kurumlarýn uyum içinde çalýþabilmesi için özel bir çaba sarf ediyor. Fakat bu baþarýlarýna raðmen medya Bakan Þahin’i “sürekli gaflar yapan, beceriksiz” bir insan gibi göstermeye çalýþýyor. Kýsacasý birileri teröristle mücadelede gelmiþ geçmiþ en iyi bakanlardan birini hafifletme çabasýnda. Belki Sayýn Þahin çok iyi bir hatip deðildir, ama þurasý kesin eðer bakanlýk koltuðunda Ýdris Naim Þahin gibi bir bakan olmamýþ olsaydý bugün Güneydoðu ve Ýstanbul sokaklarýnda belki de kan gövdeyi götürüyordu.