Önceki yazýda PKK’nýn kýþ koþullarýna arazide çok kötü bir durumda girdiðini yazmýþtým. Gerçekten örgüt militanlarý Türkiye sýnýrlarý içinde sýðýnacak maðara dahi bulmakta zorlanýyor. Lojistik baðlantýlarýnda ciddi sorunlar var. JÖH ve PÖH güçlerinin etkili ve artan baskýsý örgütü iyice bunaltmýþ durumda. Elbette teröristin iþi kolay, uzaktan birkaç þehit verdirir ya da uzaktan bir bomba patlatýr ise gündemi tamamen deðiþtirebilir. Zor olan yaþatmak, teröristi halktan ayýrýp etkisiz hale getirebilmek. Bu nedenle güvenlik güçleri sahada ne kadar baþarýlý olursa olsun bir patlama baþarýlarý gölgelemeye yetebiliyor.
Örgüt arazideki yenilgilerini açlýk grevi ve diðer sivil eylemlerle saklamaya çalýþýyor. Asýl hedef ise silahlarýyla birlikte daðdan þehirlere inebilmek. Dað gerillasýndan þehir milislerine dönmeyi hedefliyorlar. Bu ise oldukça güç bir dönüþüm. Çünkü þehirde eylem kolay görünmekle birlikte PKK’nýn kültürüne çok uygun deðil. Buna raðmen örgüt þehir milisleri haline gelebilmek için üst düzey kiþilere dönük suikastlarý, polis, savcý ve hâkim cinayetlerini geçiþin önemli adýmlarý olarak belirlemiþ durumda. Ayrýca canlý bomba eylemleri geçmiþte olduðu gibi bugün de önemsenen yöntemler arasýnda. Canlý bombada örgütün en önemli sorunu bomba düzeneklerini hazýrlamada görülen yetersizlikler ve canlý bomba olacak kiþilerin görevlerini yapmadaki eksikleri. Ayrýca örgüt istihbarat alanýnda ciddi açýklar veriyor ve þehirlere gönderilen canlý bombalarýn tamamýna yakýný polis ve jandarmanýn istihbaratýna takýlýyor.
Sorunlar
Arazide güvenlik güçlerinin mücadele yöntemlerini gözden geçirdiðini, ciddi bir zihniyet dönüþümü gözlendiðini belirtmiþtik. Ancak alýnacak daha çok yol var, bunu da unutmamak gerekir. Mücadelede bir diðer sorun ise sýnýr güvenliði. Bu güvenliði TSK, Jandarma, Polis veya MÝT ile saðlamak mümkün gözükmüyor. En azýndan bu birimler ile sýnýrlarý güvenli tutmak hala güç ve maliyetli bir iþ. Bu nedenle sýrf sýnýr güvenliðine dönük olarak çalýþacak yeni ve baðýmsýz bir birim elzem görünüyor. Bu birimin personeli kuruluþ aþamasýnda TSK ve Polis’ten seçilebilir. Ancak sýnýr güvenliði biriminin mutlaka helikopter, zýrhlý taþýtlar ve diðer araç-gereç ile donatýlmasý, uydu desteði almasý ve diðer birimlerle birlikte çalýþmasý þart. Sýnýrlarýmýzda, diðer ülkelerin baþarýyla kullandýðý ek önlemlerin de alýnmasý gerekiyor.
Arazide yaþanan bir diðer sorun ise kaçakçýlýk. Bölge ekonomisine katký saðlýyor gerekçesiyle yer yer hoþ görülen kaçakçýlýk, özellikle sigara kaçakçýlýðý, PKK’nýn ana kaynaklarý arasýna girdi. Bazý illerde evlerin alt katlarý yaz aylarýnda kaçak sigara ile dolduruluyor. Kýþ aylarýnda ise bu sigaralar en az 2 katýna satýlýyor. Bugün bile sýradan bir mahalleye baskýn yapýlsa tonlarca sigara çýkar. Ayný þekilde uzun yýllar üzerine yeterince gidilmeyen uyuþturucu da örgütün en önemli gelir ve motivasyon kapýsý. Bu iki alanýn üzerine gidilmemesi halinde örgütün mali kaynaklarýný kurutabilmek zor.
Arazide baþka zorluklar da var elbette. Araç-gereç eksiklikleri gibi. Örneðin insansýz hava araçlarýnýn sayýsý ve çeþitliliði arttýrýlabilir;omuzdan atýlan ve bir çantaya sýðabilen ÝHA’lardan binlercesi bölgede kullanýlabilir. Böylece arazide elit timler PKK’ya büyük bir üstünlük saðlayabilir. Ayný þekilde PÖH’ün zýrhlý araç, taþýyýcý, helikopter ve aðýr silah eksiklerinin hýzla giderilmesi gerekiyor.
Sorun listesini uzatabiliriz ama asýl sorun Ortadoðu’daki geliþmelerden kaynaklanýyor. Suriye, Irak ve Ýran böyle oldukça, Türkiye Rusya ve Ýsrail ile farklý saflarda yer aldýkça PKK bu durumdan yararlanýyor. Örneðin son 4-5 ay içinde PKK’nýn eline Suriye üzerinden çok sayýda Rus yapýmý silah geçti, ki bunlarýn arasýnda yerden havaya bazý füzeler de var. Önemli bir kýsmý ele geçirilmiþ olmakla birlikte bu tür silahlar hala çok tehlikeli.
Dýþ dünyada en çok korkmamýz gereken ise Türkiye ile Ýran arasýndaki açýðýn uçuruma dönüþmesi. Eðer açýk geniþlerse Ýran, Irak ve Suriye PKK’ya verdiði desteði daha da arttýracaktýr.