Birçok terör eylemi nispeten oldukça ucuz bir maliyetle gerçekleþtiði için insanlar terör örgütlerinin büyük paralara ihtiyacý olmadýðýný sanýrlar. Oysa ki özellikle PKK gibi binlerce militan ve ondan daha geniþ bir propaganda aðýna sahip örgütler devasa kaynaklar gerektiren yapýlardýr. Örneðin PKK’nýn yaþamýný sürdürebilmesi için yýllýk en az 1 milyar liraya yakýn bir meblaða ihtiyaç vardýr. Hesaplama þekline göre bu rakam deðiþse de, örgütün doðrudan harcamalarý dýþýnda bir de kontrol ettiði rakamlar söz konusudur. Örneðin uyuþturucu kaçakçýlýðýnda milyarlarca dolarýn döndüðü ifade edilmektedir. Yakalanan ve toplam içinde çok az sayýlan miktarlar dahi milyar liralarla ölçülen deðerlere sahiptir.
Terör örgütlerinin temel harcama kalemleri þu þekilde sýralanabilir: Silah, patlayýcýlar, operasyon masraflarý, ulaþtýrma/lojistik, iletiþim, barýnma, depolama, çeþitli ekipmanlar, yeme-içme, þehir hücrelerinin desteklenmesi, kýyafet, eðitim giderleri, lider kadro harcamalarý, propaganda, organizasyon giderleri vs. Hatta bazý örgütlerde teröristlere harçlýk þeklinde maaþ dahi verilmektedir. IRA bunlardan biriydi. PKK ise militanlara maaþ vermekten ziyade ölen teröristlerin bazýlarýnýn ailesine maaþ baðlamaktadýr. Bu tür harcamalar ise genelde BDP’li belediyelerce yapýlmaktadýr. PKK’nýn bir diðer önemli harcama kalemi ise medya faaliyetleridir. Örgüt bu kadar geniþ bir televizyon aðýna sahip yeryüzündeki tek terör örgütüdür ve bu kalemlere on milyonlarca liranýn harcandýðý tahmin edilmektedir.
Para kaynaklarý
Söz konusu harcamalarýn geldiði kaynaklar da çeþitlidir: Diðer ülkelerden ayni/nakdi yardýmlar, esnaf ve iþadamlarýndan toplanan haraç, sempatizanlardan gelen baðýþlar vs. PKK kriminal faaliyetlerden de çok ciddi gelirler elde etmektedir. Bunlar arasýnda uyuþturucu ticareti ve kaçakçýlýk en önemli kalemlerdir. Örgütün Ortadoðu’dan Avrupa’ya kadar binlerce kilometrelik hat üzerinde binlerce adamý olduðundan her türlü kaçakçýlýðý kolayca yapabilmektedir. Türkiye’nin Ýran, Irak ve Suriye sýnýrlarýnýn elek gibi olmasý iþi daha da kolaylaþtýrmaktadýr.
Son yýllarda sigara ve içki üzerindeki vergi yükündeki artýþ bunlarýn kaçakçýlýðýndaki kârý da arttýrmýþtýr. Örgüt üzerinden yapýlan sigara-içki kaçakçýlýðýnýn PKK’ya geliri yüz milyonlarca lira olarak tahmin edilmektedir.
PKK doðrudan yaptýðý kriminal faaliyetlere ek olarak diðer kiþi ve gruplarýn suçlarýndan komisyon da almaktadýr. Örneðin Doðu ve Güneydoðu Anadolu sýnýrlarýnda iþ yapan kaçakçýlarýn neredeyse tamamý PKK’ya komisyon vermektedir. Bu nedenle örgüt sýnýr boylarýnda kaçakçýlýðý özellikle teþvik etmektedir.
Ýnsan kaçakçýlýðýda PKK için dikkat çekici bir gelir kapýsýdýr. Sayý azalmakla birlikte Avrupa’ya gitmelerine yardýmcý olunan kiþilere o ülkelerde PKK’nýn avukatlarý hukuki destek vermektedir. Bu göçmenler iþe yerleþtikten sonra bazen maaþlarýnýn % 25’ini, bazý durumlarda ise çok daha fazlasýný yýllarca örgüte vermektedir.
Mücadele yeni baþlýyor
Terörün finansal kaynaklarý kesilmeden terörü bitirmenin kolay olmadýðý açýktýr. Ne yazýk ki Türkiye yaklaþýk 30 yýl boyunca terörün kaynaklarýný kurutmaya dönük etkili, kapsamlý ve ciddi çalýþmalar yapamamýþtýr. Hatta 1990’larda gözlendiði üzere bazý devlet memurlarý PKK ile birlikte söz konusu þebekelerin bir parçasý olmuþlardýr.
Bugün ise terörün finansmanýnýn kesilmesine dönük çok ciddi bir kýpýrdanma gözleniyor. Uyuþturucu tarlalarýna yapýlan baskýnlar ve paravan kaçakçýlýk þirketlerinin çökertilmesi olumlu iþaretler. Bu gayretlerin artarak devam etmesi gerekiyor. Ayrýca terör örgütünün elde ettiði para nereden gelirse gelsin bunu temizlemek zorunda olduðundan, kara para aklama mekanizmalarýna da girilmek zorunda. Bu ise sadece Türkiye’nin çabasý ile olamayacaðýndan, uluslararasý alanda terörün finansmanýna karþý daha fazla iþbirliðine gitmemiz gerekiyor.