Terörün psikolojilerimizi yönetmesine nasýl izin vermeyiz?


Terörle psikolojilerimizi yönetmeye çalýþýyorlar. PKK ve iliþkili güçlerin bombalar üzerinden toplumda oluþturmaya çalýþtýrdýklarý psikoloji þöyle: “Hiçbiriniz hiçbir yerde güvende deðilsiniz. Her an bir bombamýz sizi bulabilir. Bizden korkun. Evinizden çýkmayýn. Hükümete ülkeyi yönetemediðini söyleyin. Suriye’den çýkýn. Operasyonlarý durdurun. Güneydoðu da özerk yönetimler kurmamýza izin verin”.

Psikolojilerimizi teröristler deðil biz yönetmeliyiz

Teröristlerin kurmaya çalýþtýðý kurguyu bozmak bizim elimizde. Teröristler canýmýzý sýkacak ve acýtacak eylemlerde bulunabilseler bile, gündelik hayatý istikrarsýz hale getirebilecek güce sahip deðiller. Harekete geçirebildikleri bir toplumsal kitle yok. Çatýþtýrabilecekleri hazýr toplumsal gruplar yok. Siyasal bilincimiz yüksek. Toplumun %90’dan fazlasý teröre ortak tepki verebiliyor. Devlet mekanizmalarýnýn sorunlarý

olsa da iþliyor. Asker ve polisimiz de zaaf olsa bile operasyon yapabilecek kabiliyete sahip. Yaralarýmýzý hýzla onarabiliyoruz.

Teröristlerin etkili olabileceði tek þey toplumsal psikoloji

Hani kapalý bir yerde yangýn veya çökme olduðunda ölümlerin büyük kýsmý panik ve izdihamdan olur ya, teröristler de ancak toplumsal kaos ve izdiham çýkarabilirlerse baþarýlý olabilirler. Ayný anda evden çýkmamak, ayný anda dolara saldýrmak, ayný anda farklý kimlikteki kiþilere saldýrmak gibi yanlýþlar olmadýkça terörün baþarýlý olmasý mümkün deðil. Nihayetinde aramýzdan aldýklarý canlarýmýzla canlarýmýz tükenmez.

Gündelik hayat devam ettikçe terör baþarýlý olmaz

 Terörün oluþturduðu psikoloji gündelik hayatý uzun süreli etkilerse baþarýlý olur. Terör yapanlarýn isteði gündelik hayatta tedirginliðimizi büyütmek. Gündelik hayatýn devam edemeyecek kadar kaos içinde olduðu algýsýný üretmeye çalýþýyorlar. Bu sebeplerle, terörün bizi yönetmesini engellemenin en etkili yolu iþimize, ticaretimize, eðitimimize devam etmek.

Türkiye’de iç savaþ psikolojisi yok

Türkiye toplumunun %90’nýn üzerindeki çok büyük ekseriyeti terör eylemlerine karþýt. Terör bombalarý ile münferit ve küçük çaplý kimlik eksenli siyasal çatýþmalar çýksa bile bunun yaygýnlaþmasý ve süreklilik kazanmasýnýn toplumsal zemini yok.  Türkiye’nin Müslüman, Türk, Kürt ve Alevi kimlikleri bir iç çatýþma istemiyor. Suriye ve Irak’ta olanlar siyasal bilincimizi keskin hale getirdi. Ýç çatýþmanýn ne sonuçlar doðuracaðýný tüm toplumsal kesimler biliyor.

Artýk devlet içinde yuvalanmýþ provokasyon yapacak illegal güçler de etkin deðil. Ayrýca bu  türden gruplarýn oyunlarýný bozabilecek devlet mekanizmalarý aðýr ve aksak olsa da iþliyor. Sonuç olarak, terör bombalarý psikolojilerimizde bir miktar endiþe üretse de iç savaþ çýkarabilecek etkide bulunamaz.

Oyunu sofistike oynamak becerisi

Türkiye’yi yönetmek ve siyasal olarak hayatta kalabilmek için sofistike becerilere ihtiyaç var. Ancak düzen kurucu bir perspektif ile ülkeye yönetebilmek mümkün. Düzen kurucu tavýr sadece itiraz ve karþýtlýk ifadesiyle deðil, neyin nasýl yapýlacaðýný gösterebilmek, hatta bizatihi yapmak ile mümkün.

Türkiye’nin yerli ve tarihsel farklý kimlikleri var. Bu kimlik gruplarýnýn tarihsel sorunlarý var. Etkin ve duyarlý bir kamuoyumuz var. Devlet kapasitemiz yeterince yüksek deðil. Dünyanýn en çatýþmalý bölgesinde yaþýyoruz. Terörle muhatabýz. Yakýn zamanda bir darbe giriþimi atlattýk. Avrupa ve Amerikan siyasal elitleri siyasal politikalarýmýzý kendi çýkarlarýna ters buluyorlar. Tüm bunlarý bir arada düþündüðümüzde siyasal olarak hayatta kalmak için sofistike becerilere ihtiyacýmýz var.