CHP/MHP’nin çatý adayý Ekmeleddin Ýhsanoðlu, dün ‘cumhurbaþkanlýðý manifestosu’nu açýkladý.
Ali Saydam gibi siyasal iletiþimin ustalarýnýn izniyle, ‘bi adaya bakýp çýkacaðým’...
***
Slogan: Ekmek Ýçin Ekmeleddin.
Grafik: Buðday tarlasý þeklinde Türkiye haritasý.
Alt sloganlar: Kitap, bayrak, ekmek; Birlik, dirlik, ekmek; Sevgi, bolluk, ekmek.
Tarla metaforu: Ekmek fiil anlamýyla “Sevgi, saygý ve birlik tohumu ekmek” olarak da kullanýlmýþ.
Fotoðraf: Ýhsanoðlu’nun kucaðýnda ‘torunu’ ile fotoðrafý / “Oyumuz Ekmel Hoca’ya” mesajý.
Logo: Boðaz köprüsünün halatlarý gibi ortasý kavisli bir ‘Ekmeleddin’ yazýsý.
Seçim þarkýsý: Ekmeli. Müzik, 30 Mart’ta Mustafa Sarýgül’ün ‘Zamaný Geldi’ þarkýsýnýn müziðine benziyor.
Yumuþak ses tonu ve konuþma biçimi. Rakipleri ‘agresif, kutuplaþtýrýcý’ diye kategorize etmek için iþe yarayabilecek bir seçim.
Peki bunlarla nasýl bir mesaj ve algý oluþtu?
1- Türkiye bir tarým toplumudur; buðday üretip, ekmekle beslenmektedir. Ýhsanoðlu’nun ‘ekonomik büyüme için bilim ve teknolojinin önemi’nden sözetmesi bu baskýn görsel mesajýn altýnda kaldý.
2- ‘Dede’ fotoðrafýnýn altýnda ‘hoca ve abi’ sloganlarý uyumsuz. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in “Baþýn düþerse dara Ekmel Abi’yi ara” sloganýna benziyor. Türkiye’nin ‘tarým toplumu’ olduðu 50’li, 60’lý yýllarý hatýrlatýyor.
3- Grafikerden çok, PC’deki standart karakterleri eðip bükerek ‘kiralýk’ ilaný çýkaran emlakçý sekreteri tarafýndan hazýrlandýðý izlenimi veriyor.
4- Vakit yoktu, hazýrlanamadýk. Sadece CHP’li mesajlar olmasýn diye kapsayýcý, kucaklayýcý kavramlar aradýk; Google’dan ilk sýralarda Anadolu, Türkiye, Kur’an, Bayrak, Buðday çýktý. Zaten adayýmýz için ‘akbil kullanan sýradan halk insaný’ modelini seçmiþtik, o yüzden logoyu da sekretere hazýrlattýk.
Ýhsanoðlu’nun konuþmasýnda “Ýki ayda cumhurbaþkaný mý seçilir, ancak ev taþýnýr” sözleri de bu mesajý destekliyor.
5- Yumuþak tonun etkili olmasý için, konuþmacýnýn dile getirdiði konulara, düþünce ve hissiyata hakim olduðunu göstermesi, akýcý konuþmasý ve gerekli duygusal vurgularý yapmasý gerekir. Ancak Ýhsanoðlu, yazýlý metnin tamamýnda ayný ses tonuyla konuþtu, sýk sýk takýldý, cümle tekrarý yaptý. Hakimiyet ve duygu eksikliði hissedildi.
***
Konuþmanýn içeriðine gelince...
- “Daha zengin daha borçsuz bir Türkiye” ifadesi “cumhurbaþkaný icracý olmasýn” sözüyle çeliþti. Gazeteciler, “Hangi yetkiyle bunu yapacaksýnýz” diye sorunca, Ýhsanoðlu da ‘AK Partili’ gibi konuþtu: “Evet icra yetkisi yoktur ama icrayla el ele vererek, yetkisini ve pozisyonunu kullanarak yol gösterir. Cumhurbaþkaný bakanlar kurulunu toplayabilir. Ayrýca halk oyu da cumhurbaþkanýna siyasi bir güç veriyor. Bu gücü hükümetle daha uyumlu, verimli kullanacak. Böylece ekonomi büyür.”
- “Her kesimi kucaklama” adýna verdiði mesajlardan sadece ‘Gezi’ öne çýktý. “Gençlerime sýkmabaþ da çapulcu da dedirtmem” sözü, haberlere “Çapulcu dedirtmem” baþlýðýyla yansýdý. “Gezi’ye ilk gün gelen gençler samimi vatanperverlerdir. O gençlere devlet gaz yerine diyalogla yaklaþsaydý böyle olmazdý” gibi bir cümle de dikkatlerden kaçtý bu yüzden.
- Dýþ politikaya iliþkin mesajlarý ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’tan, ‘Arap ülkeleri arasýnda tarafsýz kalalým’dan, Türkiye’nin örnek ülke olmasý temennisinden öteye gitmedi. Oysa, kendisini aday gösterenlerin en çok övdükleri yaný ‘diplomatik deneyimi ve dil bilmesi’ydi.
- Siyaset konusunda da CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu’nu ters köþeye yatýrdý; ‘siyaset dýþý’ diye aday gösterilmiþti, oysa “Siyaset dýþýnda olduðum doðru deðil, siyasetin yabancýsý deðilim” dedi, AP, Özal ve AK Parti’ye yakýnlýðýný anlattý.
- Seçim sonuçlarýna iliþkin tahminini kötü bir örnekle anlattý. 1983’te darbeci generallerin desteklediði MDP’ye karþý ANAP’ýn seçilmesine iþaret ederek, “Halkýn, muktedirlere raðmen Özal’ýn seçtiðini” söyledi. Oysa benzetme yaptýðý AK Parti, darbecilerin deðil, darbelerle savaþtýðý için milletin yüzde 50’sinin ‘iktidar’ yaptýðý bir siyasi parti...
Ýyi baþlamadý, iyi gitmiyor...