Beyaz Adam’ýn Amerika kýtasýnda ilk kurduðu kentlerden biri olan Boston, bugün iki bilimsel dev olan Harvard Üniversitesi ve Masachussets Technology Institute (MIT) ile tanýnýyor. Bu üniversitelerde lisans üstü, doktora ve öðretim görevlisi düzeyinde çok sayýda Türk bulunuyor. Kentteki diðer üniversitelerde ve hastanelerde de hatýrý sayýlýr Türk akademisyen ve doktor görev yapýyor.
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, hafta baþýndan bu yana kelimenin tam anlamýyla bütün gününü Harvard’daki Saðlýk Bakanlarý Liderlik Forumu’nda geçirdi. Forum, gelenekselleþenlerin aksine, katýlýmcýlarýn gece dersleri yaptýðý, sabah erken saatlerde tartýþmalarla baþlayan ve akþam birlikte üretilen yeni sonuçlarla tamamlanan deyim yerindeyse bir ‘interaktif ders programý’ þeklinde gerçekleþti. Bakan’la ancak forumun son günü görüþebildim. Öðrendim ki, ben gelmeden önceki 3 günde de kimseyle temasý olmamýþ. Kentteki Türk Kültür Derneði’ni de ancak önceki akþam ziyaret edebildi örneðin.
Bakan Akdað, burada bir araya geldiði Türk akademisyenlere Türkiye’nin temel sorununu anlatýrken STAR’ýn okuyucularýna armaðan olarak týpkýbasýmýný yaptýðý üstad Necip Fazýl’ýn Büyük Doðu dergisine atýfta bulundu. Derginin son sayýsýnda Üstad’ýn Türkiye’nin temel sorununa teþhis koyduðuna iþaret eden Akdað, “Üstad, ‘Bizde sistem yok’ diye yazmýþ daha 1960’larda. Ýþte bugün biz sistem kurmaya çalýþýyoruz” dedi.
Türk bilim adamlarýna Türkiye’deki üniversitelerde ders verme çaðrýsýnda bulunan Akdað, özellikle ABD sisteminin ayný anda iki ülkede ders vermeyi mümkün kýldýðýný hatýrlattý. Bakan Akdað, saðlýk ve ilaç alanýnda yatýrým ve araþtýrma yapmak isteyenlere de kapýlarýn açýk olduðunu anlattý.
Harvard’daki dersler sýrasýnda 10 yýlýn ‘kiþisel hesabýný’ da çýkardýðýný anlattý Bakan Akdað. “Bazýlarýný kendime saklayayým” kaydýný koyduktan sonra, aldýðý‘dersleri’özetledi: “Liderlik açýsýndan, sabýrla dinleyen, eleþtiriyi kabul eden deðil, isteyen biri olmak. Toplumla, tüm paydaþlarla istiþarenin, ortaklýklar ve iþbirlikleri kurmaya önem vermek... Eksiklerimi de gördüm. Onlarý da burada kafamda ve ruhumda tamamladým.”
Bakan Akdað, ýsrarýma raðmen ‘kürtaj’ konusuna girmedi. “Tek kelime etmem” demekle yetindi, söylenmesi gerekenleri söylediðini ima ederek. Bu konuda yapýlmakta olanlar da malum. Bilimsel kurul oluþturuluyor, yasal düzenlemeler gözden geçiriliyor. Bundan sonrasý kürtaj ve sezaryene bakýþ açýsýna göre þekillenecek.
Boston’da üç dönemini tamamlayan bir bakanýn, gelecek üç dönemi daha þekillendirecek, güçlü kýlacak bir sistem için sabahýn köründen akþamýn karanlýðýna kadar ‘ders çalýþtýðýna’ tanýk oldum. Bu, bakanlýkta ‘iþleri otomatiðe baðlamak’ deðil- aksine gelecek bakanlara ‘öðrenen’ ve güçlü liderlikle geliþtirilebilen bir ‘sistem’ býrakmak anlamýna geliyor.