TESİYAP’tan Kısa Film Yapım Destek Fonu

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği’nin (TESİYAP) 14-30 Kasım 2013 tarihlerinde düzenleyeceği ‘Boğaziçi Film Festivali’ kapsamında başlattığı “Tesiyap Yapım Destek Fonu” bu yılki sahiplerini buldu. Gelen başvurular arasında yirmi asil, iki de yedek proje belirlendi. Başvuruların değerlendirmesini gerçekleştiren Değerlendirme Kurulu sonuç raporunda, oldukça nitelikli projeleri değerlendirirken zorlandığını, festivalin misyonuna uygun olarak projeleri birbirleriyle yarıştırma yaklaşımından ayrı bir değerlendirmeye tabi tuttuklarını belirtti. Kurul proje dosyalarını senaryo, yönetmen görüşü, yönetmen özgeçmişi ve filmografisi, bütçe ile finans planı tutarlılığı ve gerçekliği, proje uygulama takvimi gibi kıstaslarla değerlendirmiş oldu.

Kısa film desteğini alan yönetmenlerin filmlerini 8 Kasım 2013 tarihine kadar tamamlayıp festival yönetimine sunmaları bekleniyor. Bu arada birçok nitelikli projenin 8 Kasım 2013 tarihine kadar tamamlanamayacağı vebazı projelerin halihazırda çekimleri tamamlanmış projeler olduğu için desteklenmediği belirtildi. Dernek, destek verilemeyen çok kıymetli projelere sahip genç yapımcı ve yönetmenlerin projelerini gerçekleştirebilmeleri için farklı katkılar vermeye hazır olduğunu özellikle açıkladı. Sağlanan bu küçük ölçekli mali desteklerin destek almaya hak kazanan genç yapımcı ve yönetmenlerin ortaya koyacakları eserler merakla bekleniyor.

Fondan yararlanan film ve yönetmenleri Adem Başaran (Orhan İnce), Alacak (Emre Pekçakır), Önce Atları Vurdular (Damla Kurt), Bir Senaryo Yaratmak (Seda Kaya), Boş Köy (Hakan Hücum), Buz Tutmuş Hayaller (Emrah Kılıç), Değirmen (Bünyamin Duranoğlu), Gulberoik Min Nebini/Ay Çiçekleri Görmesin Beni (Sevda Usanoğlu), Kediler ve Köpekler (Sena Serbest, Dilara Kurt), Kuşları Vurunca Sevinenlerdenim, Öldüklerini Görünce Ağlayanlardan (Emrullah Altuntaş), Ne Martı Kaldı Ne Yunus (Fikriye Gültepe, Gökçe Ulu), Oyun (Büşra Büyükadem), Pencere (Arzu Selime Sezer), Sarı Çiçek (Hüseyin Aydemir, Serhat Kılıçbay, Hasan Aktaş), Siyah Yağmur (Murat Bektaş), Sular Isındığında (Murat Bektaş), Şemsiye (Cüneyt Karakuş), Yabancı (Muzaffer Çağlar), Yağmur (Cihan Bozkaya), Yumurta (Serhat Karaarslan) olarak görmekteyiz. Yedek listede ise Allı Yeşilli (Seyyit Mehmet Yıldız) ve Aşiyan (Osman Aka) bulunuyor.

Genç yönetmen adaylarının böylesi teşvik edici platformlarla serpilip, Türkiye sinemasında mevcut paradigmayı bir nebze olsun çeşitlendirerek, kültürel köklerle kurulacak bağlarla dil ve anlatım kodlarını aşkın bir düzleme taşımaları sürpriz olmayacaktır.