Teslimiyet

İZMİR’DE Kurban Bayramı’na yönelik kesim ve satış yerleri geçen seneye nispetle daha organize bir şekilde belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, kent genelinde uygunsuz kurban kesimlerini önlemek için kesim bölgesi ve çadırlarında denetimlerini sürdürecek. Tespit edilen yerler dışında; cadde, sokak, apartman aralığı, park, otopark, yol ve otoyol kenarları, spor ve çocuk oyun alanları gibi yerlerde kurban kesen veya kesilen kurban atıklarını bırakanlara para cezası verilecek.

Her şehirdeki, İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış ve kesim yerlerini, internet üzerinden çok rahat öğrenebilirsiniz. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yerel yönetimlerimiz alınan tedbirlerle üzerlerine düşeni yapmış gibi görünüyor, ya biz?

Sadece kan akıtmış olmak için kurban kesilmez. Amaç, âlemlere rahmet olan peygamberimizin öngördüğü ve kutsal kitabımızın şifresi ‘besmele’ye uygun şekilde kurban kesmektir. Yani İslami esaslara göre, insanları merhametli olmaya çağıran bir dine uygun, hayvana eziyet çektirmeden olmalıdır. Kesilecek hayvanlarında acı duyma konusunda insandan farklı olmadıkları unutulmamalıdır. Bu nedenle kesimi yapacak kişilerin profesyonel kesimciler olmasına dikkat etmeliyiz. Kurban edilecek hayvanı o gün kasaplığa soyunan insanların eline teslim edersek, hayvana eza çektirmenin önüne geçemez ve bu şekilde ibadet ettiğimizi zannederken o masum hayvanın haklarını da üzerimize yüklemiş oluruz.  

Kurban Bayramı’ndaki dikkatsizlik ve yanlış uygulamaların önüne geçilmesiyle dini vecibelerimizi tam ve doğru olarak yapmış olmanın yanı sıra elde edilecek derilerle ülkemizin ham deri ihtiyacına bir nebze çözüm üretmiş oluruz. Ayrıca doğru kesim sayesinde derinin zedelenmeden ve mümkünse tek parça çıkarılması ile her yıl, milyonlarca dolar zararın önüne de geçilmiş olur.

Kurban Bayramı’nın ülkemize ve İslam âlemine mübarek olmasını dilerken kurban kesmekle kan akıtmanın ötesinde alacağımız derslerin doğru idrak edilmesini temenni ederim.

ALLAH’a yakınlaşabilmemiz için; kurban bize nasıl teslim olduysa bizimde ALLAH’a öyle teslim olmamız gerektiğini...

Asıl amacımızın egoizmimizi kurban edip, nefsimizi Müslümanlaştırmak olduğunu...

Hayırlı bayramlar...