Testi kýrýldýktan sonra

Evet, bu baþlýk bizde bir atasözümüzün giriþidir. “Testi kýrýldýktan sonra yol gösteren çok olurmuþ” atasözü bir olay karþýsýnda toplumdaki tartýþmalarýn çeþitliliðini ve çokluðunu simgelemekte.

Bizleri derin üzüntüye boðan Soma kömür madeninde olan facia ile kaybettiðimiz üç yüz civarýnda insanýmýzý yitirmemiz oldu. Soma ilçemiz, Linyit kömürleri yönünden zengin bir ilçemiz. Burada Ege Linyit iþletmelerimiz birçok ocak açmýþ, santralýn büyütülmesi sonucu ocaklarýn daha verimli çalýþtýrýlmasý bir zorunluluk olmuþtu. Bu zorunluluk ocaklarýn iþletilmesinin özelleþtirilmesini zorunlu hale getirmiþtir. Kömür, elektrik üretimimizin en önemli kaynaðý olarak ucuza (en azýndan Batý ülkelerindekine yakýn)çýkarýlýp santrale verilmeli ki sanayinin temel girdisi olan elektrik rekabetimizi engellemesin.  Elektrik ucuz olsun ki onun tüketim seviyesi Batýlý Ülkelerin Fert baþýna tüketimi seviyesini yakalasýn.

Olayda milyonlarca insanýmýz için için aðladý, aðlýyor. Bizi bir nebze olsun teskin eden “Devletin bütün gücü ile orada olmasý” Bakan orada, Manisa, Balýkesir valileri orada. Belediye baþkanlarý, kaymakamlar orada. Kömür iþletmelerimizin genel müdürleri, Vilayet Daire müdürleri orada canla baþla didiniyorlar. Tabiatýyla da ‘provokatörler’ de orada. Onlar duygularý sömürerek halka nasýl zulmederin peþinde.

Duygusal konuþmalara þahit oluyoruz, güler misin aðlar mýsýn kabilinden. Türkiye kömür çýkarmasýn, bu kaza kömür ocaklarýnýn özelleþtirilmesinden oldu gibi. Evet kömür ocaklarý iþletmeleri özelleþtirildi. Devlet elinde iken kömürün tonunu 150 dolara mal ediyorduk, þimdi ise 25 dolara mal ediyoruz.

Vakti ile ABD West Virginia valisi Kömürü Ýstanbul teslim fiyatý 52 dolar olarak bize satma teklifinde bulundu. Düþündük taþýndýk bizdeki iþçileri ne yapacaktýk. Bütün iþçileri evlerine gönderip çalýþýyorlarmýþ gibi maaþ versek, hazinemiz çok kar edecekti, ama bu diðer sektörlere de yol olur endiþesi ile o alýmdan vazgeçtik. Demek ki, kömür üretiminin verimliliðinde biz ABD’yi yakalamýþýz.

Kömür iþletmelerinde kaza riski büyük. Bundan ötürü, madende çalýþanlarýn her dört yýlý beþ yýl çalýþmýþ gibi deðerlendiriliyor. Ayrýca maden iþçisi gelir vergisi de ödemez. Bu iki özellik baþka iþ kolunda var mý bir düþünün.

Milletimizin baþý sað olsun, geride kalanlara sabýr dilerken, ihmal veya kasýt varsa da kýsa bir müddet sonra ortaya çýkacaðýndan kimsenin þüphesi olmasýn diyorum.