Teşvikler işveren maliyetini düşürecek

Yeni asgari ücret ïşverene aylık 274 TL ek maliyet getirecek. Bu maliyetin 110 lirası devlet tarafından karşılanacak. Bunun yanı sıra aşağıda detaylı olarak örneklerle anlatacağımız diğer teşvikler de nazara alındığında işverenlerin maliyet yükü daha da azalacak.

1 - 11 puanlık destek

5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine’ce karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazine’ce karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak bu Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine’ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48’inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren işverenler ile 29/7/2003 tarihli ve 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’na ve 22/2/2006 tarihli ve 5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile diğer taksitlendirme ve yapılandırma Kanunlarına göre taksitlendiren ve yapılandıran işverenler bu tecil, taksitlendirme ve yapılandırmaları devam ettiği sürece bu fıkra hükmünden yararlandırılır.

Yeni asgari ücretin işverene getirdiği yük hesaplanırken 5 puanlık destek dikkate alınmış ancak Bakanlar Kurulu’nun 30.05.2013 tarih ve 2013/4966 sayılı Kararı ile Türkiye genelinde 51 il ile Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde faaliyet gösteren işverenlerden 10 veya üzerinde sigortalı çalıştıranlarına beş puanlık prim indirimine ilave altı puanlık indirim daha uygulanmaktadır.

Bu itibarla, 6 puanlık ilave teşvikten yararlanma imkanın da dikkate alınması gerekmektedir.

2 - İlave istihdamı teşvik

4447 sayılı Kanunu’nun geçici 10’uncu maddesinde öngörülen ilave istihdam sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için, Sigortalı yönünden;

a) 1/3/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olması,

b) 18 yaşından büyük olması,

c) İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde SGK’ya verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması,

d) Fiilen çalışması, gerekmektedir. 

İş yeri yönünden ise;

a) Özel sektör işverenlerine ait olması,

b) Sigortalının, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

c) Yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması,

d) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,

g) Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmiş, olması gerekmektedir.

4447 sayılı Kanunu’nun geçici 10’uncu maddesi kapsamına giren sigortalıların prime esas kazançları üzerinden tahakkuk eden sigorta primlerinin işveren hissesine ait kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

Öte yandan, 5510 sayılı Kanun’un 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan, “Bu fıkra ve diğer ilgili mevzuatla sağlanan sigorta prim desteklerinin aynı dönem için birlikte uygulanması halinde, bu destek öncelikle uygulanır” hükmüne istinaden, 4447 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamına giren bir sigortalı için öncelikle 5510 sayılı Kanun’un 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden, ardından 4447 sayılı Kanun’un geçici 10’uncu maddesinde yer alan teşvik uygulanacaktır.

Uygulanacak prim teşviki

Asgari ücret alan teşvik kapsamında olan sigortalı için;

5510 sayılı Yasa prim teşviki 1.647 TLX5/100=82,35 TL

6111 sayılı Yasa prim teşviki 1.647 TLX15.5/100=255,29 TL

3 - Engelli istihdamı teşviki

4857 sayılı İş Kanununun ‘Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu’ başlıklı 30’uncu maddesinin altıncı fıkrasına istinaden, çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40’tan fazla olan engelli sigortalı istihdam eden tüm özel sektör işverenleri, anılan fıkrada belirtilen şartların sağlanması kaydıyla, her bir engelli sigortalı için prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamı üzerinden teşvikten yararlanabilmektedir.

Söz konusu teşvikten yararlanmak isteyen işverenler, teşvik kapsamında bildirilmek istenen sigortalılara ilişkin bilgileri Türkiye İş Kurumu’ndan alınan web servis aracılığıyla e-Bildirge programında yer alan ‘Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi’ programı vasıtasıyla sorguladıktan sonra teşvik kapsamına giren engelli sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini 14857 sayılı kanun numarasını seçerek gönderebilmektedirler.

Buna göre, 4857 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin altıncı fıkrasında öngörülen sigorta primi teşvikinden yararlanmak isteyen özel sektör işverenleri tarafından teşvik kapsamında bildirilecek engelli sigortalıların e-Bildirge programında yer alan ‘Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi’ ekranı üzerinden tanımlaması yapılabildiğinden, 2015 Ocak ayı dahil olmak üzere bundan böyle 19/8/2008 tarihli, 2008/77 sayılı Genelgede gerek teşvikten ilk yararlanma sırasında gerekse her yılın ocak ayı içinde SGK’ya ibraz edilmesi gerektiği belirtilen belgenin Türkiye İş Kurumu’ndan onaylatılarak SGK’ya ibraz edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Uygulanacak prim teşviki

4857 ve 5510 sayılı Yasalarda yer alan teşvikleri birlikte uygulamak mümkündür.

Asgari ücret alan teşvik kapsamındaki sigortalı için

5510 sayılı Yasa prim teşviki 1.647 TLX5/100=82,35 TL

4857 sayılı Yasa prim teşviki 1.647 TLX15.5/100=255,29 TL.