TFF konuya yabancý

Yabancý oyuncu sýnýrý ile ilgili TFF’nin gerekçeleri;  

1-Kulüplerin Mali Fair Play’e uyumu için yabancý futbolcu transferlerindeki israfýn önüne geçilecek.

2-Türk futbolcularýnýn Süper Lig’de daha fazla süre almalarý saðlanacak, futbolcu kaynaðý olarak yabancý ülkelerin kullanýmý yerine kulüplerin alt yapýya yönelmeleri saðlanacak.

3-Bu sayede, Türkiye yabancý futbolcu çöplüðü olmaktan kurtulacak, kalitenin önü açýlacak.

Þimdi bu gerekçelere tek tek bakalým:

1-Türk futbolundaki kaliteli oyuncu standardý bu kadar düþükken, alt yapýdan oyuncu yetiþtirme problemi halledilmemiþken, hangi somut veriyle kulüplerin oyuncu maliyetleri düþürülüp, Mali Fair Play’e uyum saðlanacak.

2-Kulüplerin altyapýya yönelmelerini teþvik edecek baþka kriter ve yaptýrýmlara da gerek var. Örneðin süper lig kulüplerinin toplam gelirlerinin bir oranda buraya ayrýlma þartýnýn getirilmesi gibi.

Türkiye’de toplam 124 adet profesyonel kulüp var. Bunlardan kaç tanesinin statlarý ve antrenman tesisleri standartlara yakýn? Ayný þekilde 160 tane Bölgesel Amatör Lig takýmý var. Bu takýmlarda oynayan gençlerin, öðrencilerin eðitim, beslenme, saðlýk ve kiþisel geliþim süreçlerini takip eden, deðerlendiren, sorunlarýný çözen bir mekanizma var mý? Karýn tokluðuna, sigortasýz oynatýlan bir düzende nasýl oyuncu yetiþecek?

3-Geçtiðimiz sezon Spor Toto Süper Ligde toplam 432 oyuncudan 144’ü yabancý %33, 288’i Türk oyuncu % 67. Beþ ve üzeri atýlan gollerin Türk ve yabancý oyuncu daðýlýmý baktýðýmýzda; 20 Türk oyuncu 167 gol sayýsýna ulaþýrken %33, 39 yabancý oyuncu 337 gol atmýþ %67

Görülüyor ki, toplam oyuncu sayýsýnýn %33’ü olan yabancý oyuncular, toplam gol sayýsýnýn %67’sini atmýþlar. Demek ki, Türk futbolu yabancý oyuncular için bir çöplük deðil.

Özetle, geçmiþte yabancý oyuncu sayýsýnda kýsýtlama olduðu dönemlerde Milli Takým’ýn ve kulüp takýmlarýnýn baþarýlarýna baktýðýmýzda, karþýlýðýnýn bir hiç olduðunu;

Açýklamaya çalýþtýðýmýz gerekçelerle, TFF’nin yabancý oyuncu gerekçelerinin yanlýþ olduðunu net olarak görülüyor.

TFF’nin almýþ olduðu yabancý oyuncu kararýný, bir an önce gözden geçirerek deðiþtirmeli ve futbolun esas sorunu olan alt yapýlarýn önce fiziki sonra da sistem ve ekonomik sorunlarýný iyileþtirmeli.

Diðer yandan futbolcularý pasaportlarýna göre sýnýrlamak son derece yanlýþ ve haksýz bir uygulamadýr. Hele hele Sanki biz AB ülkesiymiþiz gibi, bu ülke oyuncularýna yerli statüsü tanýnmasý, baþlý baþýna eyyamcýlýk.

Zaten bu uygulamayý kulüplerimizden de takan yok. Baksanýza Kasýmpaþa kulübü 11.nci yabancý oyuncusunu transfer etti. Bunlardan 7 tanesi AB pasaportuna sahip deðil. Sanýrým Kasýmpaþa’nýn bir bildiði, bir güvencesi vardýr.

Son söz: Sadece yasaklayarak kaliteli Türk futbolcu yetiþmesini saðlamak mümkün deðildir. Rekabetin olmadýðý hiç bir alanda, kalite, geliþme ve baþarý olmaz.