Ülkemizde Futbol Federasyonlarý’ný en çok sýkýntýya sokan oluþumlar, TFF tarafýndan atanan MHK ( Merkez Hakem Kurulu) ve PFDK’dýr (Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu).
TFF statüsünde yer alan maddeler uyarýnca MHK ve PFDK’nýn kaç kiþiden oluþacaðý, baþkan ve üyelerin tahsil durumlarý ve hangi nitelikleri taþýmalarý gerektiði belirtilmiþtir. MHK için TFF statüsüne yapýlan ekleme ile hakemlik geçmiþi olmayan kiþilerin de bu kurula girmelerinin önü açýlmýþ ve hatta son yýllarda Ufuk Özerten ile Zekeriya Alp gibi hiçbir hakemlik geçmiþi olmayan kiþiler MHK Baþkaný olarak görev yapmýþlardý.
PFDK, yani profesyonel müsabakalardaki futbolcu, teknik adam, yönetici, görevli ve taraftarlara yönelik olarak cezai iþlemlere karar vermeye yetkili olan disiplin kurullarýnýn oluþumlarý ise hiçbir zaman statüye uygun olmuyor.
TFF resmi internet sitesindeki PFDK sayfasýnda, bir baþkan ve altý asil üyeden oluþmasý gereken PFDK’nýn baþkan, baþkan yardýmcýsý ve “raportör”ünün hukuk fakültesi mezunu olmasý þartý bulunuyor. Geri kalan dört üyenin ise fakülte veya yüksek okul bitirmiþ, “faal olmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasýndan atanmasýna özen gösterilir” diye açýkça yazmaktadýr.
Ancak TFF yönetimleri PFDK atamalarýnda hiçbir zaman bu özeni göstermediler.
Genellikle bazý kulüplere yakýn olan ancak futbolu pek bilmeyen hukukçularý bir araya toplayýp bu disiplin kurullarýný oluþturur, futbolun gerçek aktörleri olan antrenör, hakem ve futbolcularý ise iþin içine katmazlar, sonra da pek çok tartýþmanýn odaðýnda kalýrlar.
PFDK’nýn vermiþ olduðu cezalarýn büyük bir bölümüne baktýðýmýzda “ciddi faullü oyun, þiddetli hareket, sportmenliðe aykýrý davranýþ” gibi gerekçeleri görürüz.
Bunlarýn ne olduðunu hakemlik yapmamýþ bir hukukçu bilemez, bunlarý ancak hakemlik yapmýþ bir kiþi bilir. Bir futbolcunun bir hareketi neden yaptýðýný ancak futbol oynamýþ bir kiþi ya da bir antrenör en iyi þekilde anlar.
Ýþte bu nedenlerle PFDK oluþturulurken tarafsýz ve faal olmayan bir antrenör, bir hakem ve bir futbolcunun kesinlikle bu kurulun içinde yer almasý gereklidir.
Gelelim Merkez Hakem Kurulu’na.
TFF Baþkaný Yýldýrým Demirören göreve baþlayalý beþ yýldan fazla bir süre geçti.
Bu zaman içerisinde MHK Baþkaný olarak Zekeriya Alp, Kuddusi Müftüoðlu ve iki kez de Yusuf Namoðlu ile çalýþan Yýldýrým Demirören bir türlü doðruyu bulamadý ve devamlý sýkýntýlar yaþadý. TFF Baþkaný artýk doðru tercihler yapmalý, tüm hakemler arasýnda saygý duyulacak dürüst bir ismi MHK baþkaný olarak atamalýdýr. Kurul üyelerini de huzur hakký ücreti karþýlýðýnda MHK Baþkaný’nýn önünde önünü ilikleyen kiþilerden deðil, fi kir üretecek, gerektiðinde ise masaya yumruðunu vurarak MHK Baþkaný’ný bile eleþtirebilecek saygýn isimler arasýndan belirlemelidir.