TGSP’nin Türkiye Gençlik Zirvesi, Türkiye’nin Gençleri 2018 araþtýrmasý ve düþündürdükleri

Türkiye Gençlik STK'larý Platformu - TGSP Cumartesi günü bir zirve düzenledi.

Türkiye Gençlik Zirvesi

"Yine mi zirve?" dediðinizi duyar gibiyim. Önyargýlý olmayýn. Bu zirve baþka zirveydi.

Ama önce TGSP'den bahsedeyim.

Türkiye'nin Gençlik STK'larýný bir çatý altýnda toplayan bir çatý kuruluþ TGSP. 100'e yakýn dernek ve vakýf barýndýrýyor ve bu kurumlarýn tümü gençlik için çalýþýyor.

Ýki noktaya bakýyorlar, ya 10 il ve üzeri bir yaygýnlýk ya da özel bir ihtisas alanýnda faaliyet gösteriyor olmak. Bu kriterlerle ilgili þunu söylemeden geçemeyeeðim; çok ince düþünülmüþ, çok kafa yorulmuþ.

Yani "Gencim, kendime çalýþma yapacak sivil toplum kuruluþu arýyorum" diyorsanýz tgsp.org.tr'ye girip kendi özelliklerinize ve hayata bakýþýnýza göre bir seçim yapabilirsiniz.

*    *    *

Organizasyonla ilgili þunu söylemeliyim. Daha önce çok yazdým. "Lütfen etkinliklerin baþarýsýný sahne þovlarýyla, LED ekranýn büyüklüðüyle deðil sonuç odaklýlýðýyla, býraktýðý izle ve yarýna ne býrakacaðýyla deðerlendirelim."

Ýþte tam da bunu yapmýþ TGSP. Yapmýþ çünkü gerçekten sivil toplumu çok iyi bilen bir yönetim kurulu tarafýndan yönetiliyor. Þahsen ya da gýyaben kendisi veya yaptýklarý duyulmamýþ, bilinmeyen hiç kimse yok yönetim kurulunda.

Ne yapmýþ TGSP kalýcý bir iz býrakmak adýna?

Birincisi;

Türkiye Gençlik Zirvesi'nde sosyal giriþimciliði teþvik eden bir yarýþma düzenlemiþler öncelikle.

En baþarýlý sosyal giriþimlere ödülleri Cumhurbaþkanýmýz tarafýndan takdim edildi. Sosyal giriþimciliðin, haber deðerinin olmadýðý günlerden Cumhurbaþkanýnýn elinden ödül aldýðý günlere geldiðini görmek bile güzeldi.

Ýkincisi ve en önemlisi TÜRKÝYE'NÝN GENÇLERÝ 2018 adlý araþtýrma. 8000 gençten oluþan bir örneklem ile yapýlmýþ, bunlarýn 250'siyle derinlemesine çalýþýlmýþ.

Zirvenin öðleden sonraki oturumunda bu araþtýrma sunuldu ve üzerine TGSP'ni alanýnda uzman yöneticileri bu raporlarý yorumladý.

Ýþte TÜRKÝYE'NÝN GENÇLERÝ 2018, iþte þaþýrtýcý gerçekler...


- Katýlýmcýlarýn %95.8’i Müslüman olduðunu belirtmiþ. Gençler kendi dindarlýk düzeylerini 5 puan üzerinden 3.48 olarak belirtmiþler.

Gençlerin Siyasal Eðilimleri:

- Gençlerin %31.2’si milliyetçi, %29.6’sý Atatürkçü, %16.8’i muhafazakar, %12.6’sý dindar, %11’i ise demokrat olduðunu belirtmiþ.

Gençlerin Yabancý Dil Durumlarý:

- Yabancý dil bildiðini belirtenlerin oraný %44.3’tür. Yani anadil dýþýnda dil bilmeyenlerin oraný %55.7 imiþ.

Gençlerin Ýlgi Alanlarý:

- Gençlerin günlük hayatta ilgili duyduklarý konular arasýnda ilk sýralarda; ekonomi, bilgi ve iletiþim teknolojileri ile ilgili geliþmeler ve spor haberleri yer almakta. Gençlerde siyasete, siyasi geliþmelere karþý bir duyarsýzlaþma olduðu görülüyor.

Gençler ve Ýþ Hayatý

- 15 – 30 yaþ grubunda gençlerin %32.3’ü çalýþýyor.

- 15 – 17 yaþ grubunda gençlerin %87.3’ü öðrenci, %5.6’sý çalýþýyor, %3’ü çalýþmýyor fakat iþ arýyor, %2.7’si hem okuyor hem de çalýþýyor, %1.4’ü ise çalýþmýyor, iþ aramýyor.

- Gençlerin gelecekte çalýþmayý hayal ettiði þirketlerin ilk sýralarda Koç, Sabancý ve Aselsan yer almaktadýr. Bu þirketleri tercih etmelerindeki en önemli faktörler ise imkanlarýnýn iyi olmasý, maaþ seviyelerinin iyi olmasý ve güçlü bir þirket olmasý
sayýlmýþ.

Türkiye'de KOÇ ve SABANCI markalarý algýlarýný koruyor. ASELSAN'ýn bu listeye giriþi ise hem sürpriz, hem de büyük umut vaat eden bir geliþme.

Gençler ve Giriþimcilik

- Gençlerin %38.2’si gelecekte kendi iþinde çalýþmayý hayal ederken, %32.5’i kamuda, %16.1’i ise özel sektörde çalýþmak istiyor. Giriþimcilikle ilgili en çarpýcý raporlardan biri bu olsa gerek.

Gençler ve STK'lar

Sýký durun. En çarpýcý sonuçlardan biri...

- 15 – 30 yaþ grubunda gençlerin %94,4’ü herhangi bir STK’ya üye
deðil. %5,6’sý ise üye olduðunu belirtiyor ancak Bunlarýn %2,5’inin STK olarak beyan ettiði kurumlar aslýnda STK olmayan kurumlar.

Yani gençlerin büyük bir kýsmý STK'larýn kapýsýndan girmiyor. Küçük bir kýsmý da girip çýktýðý yapýlarý STK zannediyor.

Raporun bu bölümü STK'lar için adeta ders niteliðinde...

- Gençlerin, çalýþmalarýný en çok beðendiði STK’lar sýrasý ile KIZILAY, LÖSEV, TEMA ve TÜGVA. Özellikle ilk üç sýradaki kurumlarýn çok eski ve köklü olduðunu düþünürsek ortaya TÜGVA'nýn ciddi bir baþarýsý çýkýyor. Çok genç bir STK olarak markalarýný oturtmuþlar demek ki. Ellerine saðlýk.

Gençlerin Deðer Yargýlarý

- Gençler genel olarak mutluluk puanlarýnýn 5 üzerinden 3.23 olduðunu belirtiyor. Umut vaat eden bir sonuç.

- Kadýnlar erkeklere göre biraz daha mutlu, yaþ ilerledikçe mutlulukta düþüþ görülüyor. Ayrýca aylýk gelir arttýkça mutluluk oraný artýyor. Buradan gençlerin mutluluðu materyallere ve maddi varlýklara baðladýðý sonucu çýkýyor. Bu da manevi eksikliðin göstergesi.

- Mutluluk için gençlere göre en önemli þartlar sýrasýyla: Para, Aile ve Saygýnlýk. Düþündürücü...

- Gençler için en önemli ilk üç deðer; vatan sevgisi, aile ve eðitim. Ayrýca gençlerin yaklaþýk %80’i sahip olduðu dini, milli ve manevi deðerler ile gurur duyduðunu belirtmiþ.

Gençlerin Temel Sorunlarý

Gençlere göre Türkiye'nin en önemli ilk üç sorunu: 1- Ekonomi 2- Ýþsizlik 3- Terör

Gençlerin en önemli üç sorunu ise; 1- Ýþ sahasý Eksikliði 2- Eðitim sorunlarý 3- Madde baðýmlýlýðý...

Baðýmlýlýk demiþken...

Gençlerin %31.3’ü sýk sýk sigara içtiðini, %4.9’u ise sýk sýk alkol kullandýðýný belirtiyor. Gençlerin %4.1’i yalnýzca bir kez, %1.2’si ara sýra, %1.1’i ise sýk sýk uyuþturucu kullandýðýný belirtiyor. Buna raðmen madde baðýmlýlýðý gençlerin sorunlarý arasýnda üçüncü sýrada yer alýyor.

Gençler ve Sosyal Medya

- Gençlerin %83.3’ü kendilerini sosyal medyada rahat ifade ettiklerini belirtmiþ.

- %87.6’sý sosyal medya kullanýmýnýn kendisini mutlu ettiðini
belirtmiþ.

Gençlerin Siyasi Duruþu

- %31.2 Milliyetçi, %29.6 Atatürkçü, %16.8 Muhafazakar, %12.6 Dindar, %11 Demokrat, %6.5 Ýslamcý, %6.3 Laik

- Gençler hükümetin gençlere yönelik politikalarýný beðeniyor musunuz sorusuna %39.3 oranýnda EVET, BAÞARILI BULUYORUM cevabý vermiþ.

Gençler ve DÝN

%97.6 bir dine mensup olduðunu söylerken, Ateist oraný %1.1, deist oraný %1. Ýnançsýzlýðýn da boyut deðiþtirerek önemli sayýlabilecek bir orana yaklaþtýðý görülüyor.

Gençlerin AB'ye bakýþý

Farklý sorularla gençlere AB'nin Türkiye'ye artýlarý ve faydalarý sorulmuþ. Tablo çok net ki %50 ve üzeri bir oran AB'ye girmeyi istemiyor.

Önümüzdeki günlerde raporun geri kalanýný irdelemeye devam edeceðiz.

Siz de TGSP Türkiye’nin Gençleri Araştýrmasý diye arayarak araþtýrmayý okuyabilirsiniz. Bulamazsanýz bana e-posta gönderin.

Tekrar tekrar TGSP'ye ve tüm yönetimlerine teþekkürler.

Ölçmediðimizi yönetemeyiz. Bugünkü durumumuzu analiz etmeden yarýna varamayýz.

Ellerinize saðlýk.