Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Ticaret savaşları ve Orta Asya

ABD Başkanı Trump'ın "Orta Doğu'daki misyonunu bitirdi" gözükmesi, beraberinde gözleri yeni konumlanacağı yerlere odakladı. Uzun zamandan beri Orta Asya ve Merkezi Asya dikkatlerimizi kendine çekmiş durumda. Amerika'nın Çin ile kavgası ve paranın yeni seyrinin değişmesi, yeni küresel sistem kurgusunu devreye soktu. Ve bu da yeni kavga ve savaş merkezlerini de tanımladı. Pasifik tarafının, sıcak gelişmelere sahne olacağı açıktır. Ve hatta Rusya'nın Karadeniz'de kuşatılması projesi de ısıtılmakta. Ve Trump'ın "Suriye'den çekiliyoruz" beyanı, "peki nereye konumlanacaklar" sorusuna yanıt arayışımızı pekiştirdi. 

Kazakistan'daki garip değişim görüntüsünün cevabını da, buralarda aramamız gereklidir. 

Ve bu son olmayacak! Orta Asya'nın yeni ayaklanmalara sahne olmasını arzu edenlerin, esas ve nihai hedeflerine bakmamız yeterlidir. Rusya bir taraftan kuşatılmak istenirken, diğer yandan Çin'in dünya hakimiyetinin önünün kesilmesi için savaş ve ayaklanmalar şarttır. Tabii ki Amerikan doktrinine göre! 

"Tek kuşak, tek yol" projesinin güzergahına iyi bakalım. Ve bu güzergâhtaki değişimlere de doğru okuma yapalım. 

Rusya, Orta Asya'da uzun zamandan beri altyapı çalışması yapmakta. Ve değişimin kendince yapılmasını makul görmekte. Orta Asya'daki yöneticilerin tamamı, eski komünist kafalı ve Rusya frekanslıdır. Hatta en milliyetçisinin bile tercihte bulunması istense, Rusya ile beraberliği istikrar açısından ehemmiyetli görür. Çin istilasından korkar Orta Asya! Ayrıca Amerikan renkli değişimleri de kabul etmek istemez. "Neden" diye sorarsanız, yönetimlerin tarzı ve yöntem şekli, dayatmacıdır! Ve halkların sesini dinlemek konusunda sınıfta kalmış durumdalar. 

Bu durumda Orta Asya yeni odak noktası olarak gündemde. Yöneticiler, kalıcı olmaları ve kendilerinden sonra ailelerinin ve zenginliklerinin korunması için güçlü desteğe ihtiyaç duyar. Orta Doğu tecrübesi, Batı destekli herkesin eninde sonunda paralarına el konulup devre dışı edileceğini gösterdi onlara. O sebeple Rusya'ya dayanarak hareket etmek, "aile bireylerini de, ülkelerini de koruyacaktır" yorumuna inanmaktalar. 

Yani kısacası "Suriye'den çıkıyoruz" diyenlerin, yeni odaklarına ve yeni planlarına iyi bakalım. Orta ve Merkez Asya'yı, sokaklar karışmadan ve terör örgütleri suni biçimde devreye girmeden, okumaya başlayalım.