TIR sorunu

Ýçinde silah ve mühimmat olduðu söylenen bir TIR konvoyu Adana-Gaziantep yolunda durduruldu ve yükün Suriye’ye götürülen savaþ malzemeleri olduðu söylendi. Birinci sorun, söylenenler doðruysa, devletin yaptýðý bir operasyonun güvenlik güçleri tarafýndan engelleniyor olmasýdýr. Herhangi bir bir ülkede oluþan iç savaþa müdahale ve taraflardan birinin desteklenmesi devletin kararýyla olur. Bu durum ülkemizde birbirinden farklý iki gücün etkili olduðu anlamýna gelir. Ýþin ilginç yaný her iki tarafýn da devletin kurumu olmasýdýr. Bunu bazý görevlilerin hatasý olarak yorumlayamayýz. Çünkü hata bireyseldir ve bir örgüt oluþtursalar bile bu görevin yapýlmamasýný mümkün kýlmaz. Çünkü hemen yakalanýrlar ve ciddi bir suç iþlemiþ olurlar. Buna katlanmak ya görüþ farklýlýðýndan ya da maddi çýkar saðlamaktan kaynaklanýr.

***

Türkiye’deki yabancý güçler kiþilerin devlete ihanet ettiði izlenimini yaratmazlar. Yapmasý gerekeni bir yana býrakýp doðru saydýðý baþka bir þeyi yapmasýný devlete hizmet sayarlar. Bu durum onlarýn kullandýðý ruhsal bir savunma aracýdýr. Türkiye’de kanuna aykýrý olarak yapýlan her örgütsel eylem böyle sayýlmýþtýr. Kürt vatandaþlarýmýzýn taleplerini hiçe sayýp, onlarý bölücülükle suçlayanlar ve karþý bir cephe oluþturanlar maalesef ayrýþmanýn ruhsal zeminini oluþturdular. 

Bu olayda baþka bir tezat da vardýr. MÝT Müsteþarýnýn Ýran’la iliþkili olduðu söylenmiþ ve onun atanmasý engellenmek istenmiþtir. Eðer o iddia doðruysa MÝT neden Ýran’ýn en çok desteklediði Suriye yönetimine karþý savaþanlara bu desteði saðlasýn? Olay bana sürpriz gibi gelmiyor. Uzun zamandan beri dünya çapýnda bir savaþ olduðunu ve bunun meydan muharebesinin, yani savaþýn galibini belirleyecek çatýþmanýn ülkemizde olacaðýný söylüyorum. Bu nedenle bu ve benzeri olaylarý, sürecin bir safhasý olarak düþünmek ve karalamak yerine bertaraf etmek gerekir. Ülkemizde bu konuda bir yanlýþlýk vardýr. Ýktidara yönelik eleþtiriler uygulanan dünya politikasýna göre yapýlmýyor ve farklý bir istikamet de çizilmiyor sadece, ne yazýk ki devletin bu savaþta yenilmesine yol açabilecek tavýrlar sergileniyor. Bu çok kötü bir anlam taþýyor ve muhalefetin ülkemize yönelik saldýrýda devleti desteklemediði düþünülüyor. Ya da bu savaþýn varlýðýný kabul etmiyor ve dýþ politikanýn devletin aldýðý kararlarýn diplomatlarca ve uygun biçimde diðer ülkelere anlatýlarak yürütüleceði düþünülüyor. Eðer dünyadaki bu büyük savaþýn varlýðý kabul edilmezse barýþ içinde dýþ iliþkiler nasýl uygulanacaksa öyle davranýlýr ve iktidarýn stratejisi deðil eylemleri tartýþýlýrsa, iktidarýn mý yoksa uygulanan politikanýn mý eleþtirildiði anlaþýlamaz.

Eðer dünyada böyle bir çatýþmanýn varlýðý kabul edilmezse ve dýþ güçler, Türkiye’nin iç yönetimine müdahil olmak için MÝT’in yönetimini belirlemeye çalýþýyorsa, bu geçmiþte uygulanan politikanýn devamýný getirir yani sadece bireylerin ve kurduklarý örgütlerin ülke zararýna olup olmadýðý ile ilgilenir, dýþ dünyanýn ideoloji ve inançlara göre dost ve düþman diye ayrýlmasýný savunur. Ben yýllarca bir darbe hazýrlýðýný izledim ve bu bireysel bir davranýþ deðil cumhurbaþkanýna kadar uzanan bir devlet operasyonu idi. Ýtham edilenler beraat etti, zamanýn MÝT Müsteþarý Lizbon büyükelçisi yapýlarak tasfiye edildi. Türkiye baðýmsýzlýðýna müdahale eden güçleri bertaraf etmelidir.