Týrnaklar saðlýðýn aynasý

Týrnaklar saç ve cilt gibi proteinlerin birikmesiyle oluþan canlý dokulardýr. Týrnaklarda beyaz nokta, çizgiler, kýrýlmalar varsa keratin yetersizdir ve saðlýksýz besleniliyor demektir.

Beslenmede proteinlerin yetersiz alýnmasýnda kýrýlgan, yumuþak ve uzamayan týrnaklara neden olduðunu kolaylýkla söyleyebilirim. Bu nedenle öncelikle týrnak saðlýðý için yeterli miktarda yaðsýz kýrmýzý et, derisiz tavuk veya balýk eti, az yaðlý süt ve yumurta gibi hayvansal kaynaklý, kuru baklagiller ve kuru yemiþler gibi bitkisel protein kaynaklarýný dengeli halde yemek gerekir.

Bol sebze ve meyve þart

Saðlýklý týrnaðýn ilk basamaðýnda biyotin adlý vitaminden kesinlikle yeterli beslenmek var. B grubu vitaminlerinin direkt týrnak saðlýðý ile ilgisi olduðundan bol sebze ve meyve yemenin önemi büyüktür. Kaliteli týrnaklar için minerallerden demir ve çinko mutlaka alýnmalý. Týrnaktaki beyaz lekelerin çinko eksikliðinde oluþtuðunu gösteren bilim araþtýrmalarý düzenli süt içerek yeterli çinko alýndýðýný ve týrnaktaki beyaz lekelerinde ortadan kalktýðýný göstermektedir. Týrnaklar için kalsiyum ve D vitamini ikilisi de sertliðin oluþmasýnda yardýmcýdýr.

SAÐLIKLI GIDA ÇORBANIN SÝHRÝ

-Malzemeler: Yarým çay bardaðý süt, brokoli, tavuk eti, zeytinyaðý, Brüksel lahanasý ve pýrasa.

-Yapýlýþý: Düdüklü tencere içerisine brokoli, pýrasa, Brüksel lahanasý, süt, küpler þeklinde kesilmiþ tavuk göðsü ve zeytin yaðýný ekleyip çok az su ile piþirin. Blenderdan geçirip servis edin.

PROTEÝN, BÝYOTÝN, ÇÝNKO KARMASI

-Proteinler: Her gün 100 gram tavuk, balýk, hindi veya kýrmýzý et yiyin.

-Biyotin: En güzel biyotin kaynaðý olan yumurtayý haftada 4 kere kahvaltý veya öðle öðününde taze sebzeler ve tahýllarla beraber yemek gerekir. Kahvaltýda sebzeli omlet, menemen gibi, ana yemeklerde yumurta ve bulgur, yumurta ve nohut gibi. Biyotinin vücutta yararlý hale gelebilmesi için sebzeler ve tahýllar en doðru besin kaynaklarýdýr.

-Çinko: Her gün 2 yemek kaþýðý badem, kaju fýstýk, fýndýk, tuzsuz yer fýstýðý ile 2 su bardaðý süt içmek yeterlidir.

-Demir: Demir mineralini yoðurt ve kabak çekirdeðinden karþýlayabilirsiniz. Hayvansal kaynaklý proteinleri de yediðinizde demir alacaksýnýz. Salatalara kabak çekirdeði içi, yemeklerin yanýna ise yoðurdu düzenli olarak ekleyerek yemenizde fayda var.