Ailede tiroid hastasý varsa, yemekler tuzsuz piþmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalý. Çünkü guatr ve tiroid hastalarýnýn iyotsuz, saðlýklý kiþilerin ise iyotlu tuz tüketmesi önemli.
Guatr hastalýðýnýn oluþmasýnda en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasýdýr. Guatr’ý önlemek amacýyla piyasada satýlan tuzlar 1999’dan bu yana iyotlanýyor. Ancak aþýrý iyotun bazý kiþilerde olumsuz etkileri var. Piyasadaki tuzlarýn iyotlanmasýndan sonraki sürede araþtýrmalar hastalarda ‘hipertiroid’i dediðimiz tiroid bezinin aþýrý çalýþmasýyla karakterize olan hastalýðýn ortaya çýktýðýný gösteriyor. Tiroid bezi az çalýþan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalýðýn daha da þiddetlenmesine neden oluyor. Bu nedenle yemeklerimizde kullanýlan tuzun iyotlu veya iyotsuz olmasý önem taþýyor. Tiroid bezinin yeterli hormon salgýlayabilmesi için günlük en az 150 mikrogram iyot alýnmasý gerekir. Eðer yeteri kadar iyot alýnmazsa guatr hastalýðý oluþur. Guatr’ý önlemek için ailelerde önceden bilinen bir tiroid hastalýðý öyküsü olmayan çocuklar, eriþkinler ve hamileler iyotlu tuz yemeli. Nodüler guatrý, hipertiroidisi, hipotiroidisi olan hastalar özellikle ÝYOTSUZ tuz yemeli.
Belirtileri terleme ve çarpýntý
Bu hastalar iyotlu tuz yediklerinde hastalýklarý þiddetlenir. Ýyot, nodülün fazla çalýþmasýna neden olur ve tiroid bezinin aþýrý çalýþmasýyla (terleme, çarpýntý,sinirlilik titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalýða neden olur. Yine anti-TPO antikoru kanlarýnda yüksek olanlar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezleri az çalýþýr. Bu tür hastalýðý olanlar da iyotsuz tuz yemelidir.