Tiþört yurt dýþýna çýkar mý?

Üzerinde kahraman anlamýna gelen “hero” baskýsý olan tiþört ile ilk kez cumhurbaþkanýna suikast davasý sanýklarýndan birinin üzerinde tanýþtýk. 15 Temmuz sürecinin en hassas davalarýndan birisinde toplumu tahrik etmeye yönelik bu tutum, muhakkak ki üzerinde iyi çalýþýlmýþ bir giriþim.

Tiþört kampanyasýnýn lansmaný, toplumun sinir uçlarýna en fazla dokunacak yerde yapýlýyor. Cumhurbaþkaný’na suikast düzenleyenler kahraman olarak gösteriliyor. Böylece hem darbecilerin mücadeleyi býrakmayarak saflarýný sýkýlaþtýrýlmasý bekleniyor, hem de 15 Temmuz’un esasen cumhurbaþkanýnýn bertarafýna yönelik bir giriþim olduðunu hatýrlatýyor.

Lansmaný tasarlayanlarýn beklentileri gerçekleþiyor, toplumun çok geniþ bir kesiminden büyük tepkiler geliyor, ardýndan hükümet de bu tür gösterilerin yapýlmasýna izin verilmeyeceðini açýklayarak önlemler alýnacaðýný duyuruyor.

Hükümetin alacaðýný duyurduðu önlemler, tutuklularýn davalara getirilirken o anlarý birer þova çevirmelerine engel olmaya yönelik. Ancak anlaþýldýðý kadarýyla tiþörtçülerin esas beklentisi, bu simgenin sadece tutuklu sanýklarda kullanýlmasý deðilmiþ. Amaç, Türkiye’yi bir giyisi ile mücadele eder hale getirmekmiþ.

Taktik

Polisi söz konusu tiþörtün peþine düþürmeyi amaçlayan ilk giriþimler, 15 Temmuz anma törenlerinde yaþanýyor. Örneðin Ýzmir’de 15 Temmuz gecesi meydanda toplananlarýn arasýna anýlan tiþörtü giymiþ bir genç geliyor ve halk onun üzerine yürüyor. Polis, duruma müdahale ediyor; bir yandan genci yakalayýp öte yandan halkýn elinden kurtarýyor. Anlaþýlýyor ki, bu genç Suriyeli, Türkçe bilmeyen ve kýsmen engelli birisi.

Buna benzer hikayeler baþka kentlerde de yaþanýyor. Demek ki, bir sonraki adým Türkiye’de Suriyelilere yönelik toplumsal þiddet eylemleri yapýldýðý iddiasý olacak. Ancak meselenin baþka bir yönü daha var. Söz konusu simgeyi olup bitenlerin hiç farkýnda olmayanlara giydirilip sokaða salýnmasý, tiþört kampanyasýnýn can alýcý noktalarýndan birisi. Taktik, bir yandan hedefin çoðullaþmasýný, bir yandan polisin tiþörtlü insanlar peþine düþmesini bir yandan da bu kiþilerin toplum galeyanýndan korunmasýný saðlamak.

Taktik tutmuþ olmalý ki, arka arkaya Türkiye’nin bir çok yerinde bu tiþörtü giyen insanlar göz altýna alýnýyor, bazýlarý serbest býrakýlýyor, hemen hepsi de giysinin taþýdýðý anlamý bilmediklerini söylüyor. Emniyet güçleri, gerek toplumsal tepkilerin tiþörtü giyenler üzerinde þiddete dönüþmemesi için, gerek eni konu bir protesto kampanyasýna dönüþmemesi için insanlarýn üzerlerini deðiþtirmesini  saðlýyor.

Taktiðin sunduðu model

Operasyon, tiþörtçülerin operasyonu ve devletin vereceði tepkiler bilerek hazýrlanmýþ. Bunun bir sonraki adýmý, meseleyi uluslararasý alana taþýmak. Sivil alanda  insanlarýn ne giydiðine bile karýþýldýðý, emniyetin tiþörtlere müdahale ettiði, suçu kesinleþmemiþ ve davasý devam eden kiþilerin giysi yoluyla haklarýnýn ihlal edildiði tezleri yurt dýþýna taþýnacak.

Bu tezlerin yurt dýþýnda epeyce alýcýsý olacaðýna da þüphe bulunmuyor. Dolayýsýyla bu konunun uluslararasý alanda yeni bir tartýþma ve hatta dava konusu olmamasý için þimdiden ön almak gerekiyor.

Tiþört operasyonu, darbecilerin aslýnda nasýl çalýþtýklarýný gösteren bir model sunuyor. Dolayýsýyla sadece bu örneðin bile dýþ dünyaya etraflýca anlatýlmasý, FETÖ’nün nasýl faaliyet sürdürdüðünü ve ne tür taktikler uyguladýðýnýn anlaþýlmasýna katký saðlayabilir. Bugün toplumu sinirlendiren, emniyeti yoran bu giriþim pekala dýþ kamuoyuna yönelik “karþý argüman”  olarak deðerlendirilebilir.