Tiyatrodaki fotoğrafın anlattıkları

Selahattin Demirtaş'ın kitabından sahneye uyarlanan Devran isimli oyunu izlemeye giden kadroyu gördünüz. Ön sırada Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve gün arkadaşları yan yana dizilmiş boy gösteriyorlardı. Sağında Dilek İmamoğlu solunda Selvi kılıçdaroğlu.. Bu fotoğrafın bilinçsiz verilmiş olma ihtimali var mı?. İnsan böyle bir oyunu izlerken sağına Kadir İnanır'ı almaz mı?. Ya da Sırrı Süreyya Önder'i.. Ama hayır. Dikkat edin.. Başak Demirtaş'ın yanında iki isim var.. Dilek ve Selvi Hanımefendiler.. Bu apaçık bir birlikteliği gösteriyor. Hem de size daha ileri bir şey söyleyeceğim. Bu birliktelik, cumhurbaşkanlığı ya da yerel seçimlerde kurulan siyasi ittifakın bir adım daha ötesinde. Nitekim ittifak dediğiniz çerçevesi çizilmiş, sınırları belirli konu bazlı bir işbirliğidir. Hatta sıklıkla şunu duyarsınız; ".. her konuda aynı düşünsek farklı partilerde olmazdık.." Bu şu demektir; ‘bazı konularda iş birliği yaptık, kırmızı çizgilerimiz var o alanlara dokundurmuyoruz’.. Bu da anlaşılabilir. Tiyatroda karşımıza çıkan fotoğraf ise bize daha gerçek daha samimi bir arkadaşlığı anlatıyor. Zor zaman kardeşliğini. Bir dayanışmayı.. Eşi cezaevinde olan bir kadını yalnız bırakmama motivasyonunu.. Ekrem Bey, Belediye Başkanı olarak, Demirtaş'ın kitaplarını belediyenin kitaplığından vatandaşa ulaştırırken Dilek Hanım da arkadaşı Başak Hanım'ı bir an olsun bırakmıyor. Birlikte beş çayı içiyorlar. Sohbet ediyorlar, ön sıradan Başak Hanım'ın gururunu paylaşıyorlar.

***

Gelelim Selvi Kılıçdaroğlu'na.. Evet başak Hanım bir tarafına Dilek İmamoğlu'nu diğer tarafına Selvi Kılıçdaroğlu'nu almış. Ama Selvi Kılıçdaroğlu'nun verdiği resim de bir bu kadar anlamlı.. O da bir tarafına Başak Demirtaş'ı diğer tarafına Canan Kaftancıoğlu'nu almış.. Canan Hanım, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nu merkeze alan güç blokuna meydan okuduğunda Kemal Bey tarafından korumaya alınmış bir isim. Savunduğu fikirler, CHP'nin ulusalcı tabanından çok HDP'ye sesleniyor. Yasin okuyan Ekrem İmamoğlu'na karşı çeyrek domuz götüren bir Canan Kaftancıoğlu portresi. Selvi Hanım, CHP'nin büyükşehir belediye başkanı Ekrem Bey'in eşi yerine Selahattin Demirtaş'ın eşinin yanında oturmayı tercih ediyor.. Bu tercih çok anlamlı..

***

Bu bir Hanımlar buluşması kuşkusuz. Eşleri siyasi olan Hanımefendilerin kaçamağı. Ama Pervin Buldan hem bir hanımefendi hem de siyasi parti başkanı olarak o fotoğrafta.. Keza Canan Hanım da bir politik figür olarak sahnede.. Yani sadece kocaları kahveden arkadaş olan hanımların zoraki tombala oynaması gibi bir durum yok ortada.. O halde fotoğrafta gözler bir ismi daha arıyor. Meral Akşener nerede?.. Bu fotoğrafta yeri var mı, yok mu?. Meral Hanım bu fotoğraf karesine kendi mi girmek istemedi yoksa siyasi kimliği nedeniyle Pervin Buldan, Başak Demirtaş ve Canan Kaftancıoğlu mu yanyana görünmekten çekindi. Öyle ya, Meral Hanım, 90'larda mimarı olduğu terörle mücadele yöntemi nedeniyle bu çevrelerce pek de sevilmezdi. Meral Hanım’ın, PKK'ya rezervi var mı yok mu, onu bilemem. Ama PKK ile aynı tabandan beslenen Pervin Buldan'ın pek hazzetmeyeceği ortada. Şimdi Meral Hanım, ön bahçede kendisiyle kahvaltı yapan ortaklarının arka kapıdan eve başkalarını almasını hazmedecek mi, göreceğiz?.. Yoksa evin asıl sakinleri bunlar da arka kapıdan girip çıkan Meral Hanım mı, yakın zamanda bunu da anlayacağız.. Fazla da süreceğini zannetmiyorum..