Tokalaþmaya karþý taþ-sapan siyaseti

Ýsrail'in Gazze'den sonra Lübnan'a yaptýðý saldýrýlar, bölge dengelerini sarsýyor. Netanyahu, iktidarda kalmak için Ýran'la iliþki içindeki her aktöre ve bölgeye saldýrmaya hazýr. Ýsrail'in nihai hedefi, Ýran'ýn bölgedeki etkisini kýrmak. Ancak iþin bu kýsmý, Ýsrail'in kapasitesini aþan bir mahiyette.

Ýsrail-Ýran gerginliði arttýkça, ABD'nin bölgedeki varlýðýndan ümit besleyenler var. Ýran'da rejim deðiþikliði bekleyenler olduðu gibi, Ýran'ýn parçalanacaðýna inananlarýn sayýsý da arttý. Bölgede dört ülkede yaþayan Kürt halklarýnýn geleceðini pazarlayanlar mevcut. Berlin, Hamburg, Paris, Brüksel gibi þehirlerde yaþayan bazý isimler, uzaktan bölüp parçalamayý ve halklarý ABD'ye peþkeþ çekmeyi deniyorlar.

Irak'ta KDP ve KYB arasýnda, Suriye'de Rojava'da devam eden kan davalarýný görmezden gelenler, masum kitleleri maceraya sürükleyerek bölgede yaþanacak savaþýn tam ortasýna atacaklar.

Ýsrail'in Suriye üzerindeki planlarý ortaya çýkmýþken, Ankara'nýn bölgeye iliþkin analizlerini farklý boyutlarýyla incelediðini biliyoruz.

Devlet Bahçeli'nin uzattýðý eli kimlerin nasýl deðerlendirdiðine baktýðýmýzda, Kürt halkýnýn iradesine ipotek koymak isteyen bir zümreyle karþýlaþýyoruz. Tokalaþmayla baþlayan tartýþmaya dair en kapsamlý analizi A. Kemal Özcan yapýyor.

Ali Kemal Özcan ise "Yüz Yýlýn Ýhaneti" baþlýðý altýnda bir süredir internet platformlarýnda konuþuyor. Gündeme düþen tokalaþma sorulduðunda, "Çözümsüzlük Cephesi HDP-DEM çizgisini devletin muhatap almamasý" gerektiðini vurguluyor.

Türkiye Kürtlerinin hafýzasý, Devlet Baba ile þekillenmiþti. Oysa Türkiye, Erdoðan'la birlikte Devlet Ana formuna dönüþmüþ ve özellikle kültürel haklar konusunda gönül almayý baþarmýþtý.

Devlet Bahçeli, bölgesel çatýþmanýn eþiðinde, içeride yaþanabilecek kaos hareketlerine karþý siyaseti yumuþatýyor. Bir yandan Meclis çatýsý altýnda uzlaþýyý merkeze alýrken, bir yandan da AK Parti çevrelerinde, az da olsa, MHP'ye karþý tutumu törpülüyor.