Tokluk indeksi diyetiyle zayýflayýn

Þiþmanlýktan korunmak ve kilolu kiþilerin daha kaliteli kilolarýný vermek adýna doygunluk seviyelerini uzun süre tutan  yeceklerle beslenmeye tokluk indeksi deniliyor. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayýmlanan makalede ayný miktarda farklý yiyecekleri tüketen kiþilerde doygunluk süreleri test edilmiþ ve tokluðu saðlayarak daha fazla yemeyi önleyerek kilo verimlerinin daha baþarýlý olduðu tespit edilmiþtir. Açlýk sadece hormonsal denetim ile deðil, yeme ve içme dürtülerimizin de beraber rol oynadýðý bir karmaþa olduðundan en uzun süre tok tutan besini de bulmanýn kolay olmayacaðýný savunan beslenme bilimcileri, uzun süre yaptýklarý araþtýrmalar sonucunda herkeste tok tutabilecek sihirli yiyecekleri de tespit etti.

Fýrýnda patates kilo aldýrmaz

Bir yiyeceðin diyet lif içeriði ne kadar yüksekse doyuma etkisi o kadar uzundur.  Ýyi, saðlýklý kompleks dediðimiz karbonhidratlar da proteinler kadar doygunluðu kesin saðlayan besinlerdir. Bu nedenle hem saðlýklý karbonhidratý hem de kaliteli hayvansal proteini yüksek olan yiyeceklerin tüketilmesi doyma etkisini uzatýr ve zayýflamaya yardýmcý olur.  Karbonhidrat içeren sebzelerden en uzun tok tutan patatestir. Patatesi kremasýz, tereyaðsýz, tuzsuz ve kýzartmadan yemek kilo aldýrmaz. Sadece kabuklu haþlanýp ya da fýrýnlayarak yemek uzun süre tok tutar.

Muz ve mercimek en iyi besinler

Süt ürünlerinden yoðurt ve süt uzun süre tok tutan seçimlerdir. Süt ve yoðurtta hem saðlýklý karbonhidrat hem de kaliteli hayvansal protein vardýr. Yulaf normal bir kiþide 2 kat fazla doyum saðlayan özel bir lifli yiyecektir. Yulaf saðlýklý olmasý için meyve ile deðil daha çok içine ceviz eklenerek tüketilmesi þarttýr. Çok tahýllý ekmekler ve bulgur doyum hissini uzun tutan farklý karbonhidrat kaynaklarýdýr. Kurubaklagillerin içinde mercimek, meyvelerden de muz tokluk saðlamada en iyi besinlerdir.