Tokluk indeksi diyetiyle zayıflayın

Şişmanlıktan korunmak ve kilolu kişilerin daha kaliteli kilolarını vermek adına doygunluk seviyelerini uzun süre tutan  yeceklerle beslenmeye tokluk indeksi deniliyor. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanan makalede aynı miktarda farklı yiyecekleri tüketen kişilerde doygunluk süreleri test edilmiş ve tokluğu sağlayarak daha fazla yemeyi önleyerek kilo verimlerinin daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Açlık sadece hormonsal denetim ile değil, yeme ve içme dürtülerimizin de beraber rol oynadığı bir karmaşa olduğundan en uzun süre tok tutan besini de bulmanın kolay olmayacağını savunan beslenme bilimcileri, uzun süre yaptıkları araştırmalar sonucunda herkeste tok tutabilecek sihirli yiyecekleri de tespit etti.

Fırında patates kilo aldırmaz

Bir yiyeceğin diyet lif içeriği ne kadar yüksekse doyuma etkisi o kadar uzundur.  İyi, sağlıklı kompleks dediğimiz karbonhidratlar da proteinler kadar doygunluğu kesin sağlayan besinlerdir. Bu nedenle hem sağlıklı karbonhidratı hem de kaliteli hayvansal proteini yüksek olan yiyeceklerin tüketilmesi doyma etkisini uzatır ve zayıflamaya yardımcı olur.  Karbonhidrat içeren sebzelerden en uzun tok tutan patatestir. Patatesi kremasız, tereyağsız, tuzsuz ve kızartmadan yemek kilo aldırmaz. Sadece kabuklu haşlanıp ya da fırınlayarak yemek uzun süre tok tutar.

Muz ve mercimek en iyi besinler

Süt ürünlerinden yoğurt ve süt uzun süre tok tutan seçimlerdir. Süt ve yoğurtta hem sağlıklı karbonhidrat hem de kaliteli hayvansal protein vardır. Yulaf normal bir kişide 2 kat fazla doyum sağlayan özel bir lifli yiyecektir. Yulaf sağlıklı olması için meyve ile değil daha çok içine ceviz eklenerek tüketilmesi şarttır. Çok tahıllı ekmekler ve bulgur doyum hissini uzun tutan farklı karbonhidrat kaynaklarıdır. Kurubaklagillerin içinde mercimek, meyvelerden de muz tokluk sağlamada en iyi besinlerdir.