Tokluk süresini artýrmanýn yollarý

Hýzlý boþalma sonucu ise kaslarýn daha hýzlý çalýþmasý için su ve enerji saðlayan öðelerin baðýrsaklardan hýzla emilimi gerçekleþmektedir. Mide boþalmasýný etkileyen etmenler çok çeþitlidir. Bunlar; tüketilen içeceðin karbonhidrat içeriði ve çeþididir. Karbonhidrat içeriði fazla olan içecekler mide boþalma hýzýný yavaþlatýr. Sýk sýk sývý tüketimi mide boþalma hýzýný artýrýr. Mide boþalma hýzý sývý elimini sýnýrlayan bir faktördür. Bu nedenle her 15 dakikada 150 ml sývý tüketimi önerilir.   

Doyurma gücünü keþfedin

Ne yediðimiz, ne kadar yediðimiz, saðlýðýmýz ve kendimizi iyi hissetmemizi etkiler. Bazý yiyecekler doygunluk hissetmemizi, bazýlarý daha çok yemeye meyilli olmamýzý saðlar.  Hacmi fazla olan yiyecekler, az olanlara oranla midenin daha uzun süre dolu olmasýný saðlar ve daha fazla doygunluk verir. Yiyeceðin temel bileþenleri ve sýcaklýðý da mide boþalma hýzýný, dolayýsýyla doygunluk hissini de etkiler. Bazý yiyecekler diðerlerine göre doygunluk hissini daha kolay verir ve buna ‘doyurma gücü’ denilir. Yapýlan bir çalýþmada, enerji deðerleri ayný, 38 yiyecekten doyurma gücü en yüksek olanlarýn proteini ve posasý fazla olanlar olduðu, yaðýn doyurma gücünün düþük olduðu görülmüþtür. Meyve ve sebzelerin özellikle haþlanmýþ patatesin doyurma gücünün yüksek, kek, bisküvi gibi hamur iþlerinin doyurma gücünün en düþük olduðu bulundu. Protein (et, balýk, yumurta, kuru baklagiller) ve karbonhidrattan zengin yiyecekler ( makarna, pilav, kepekli ekmek ve tahýllar) doyurucu gücü en yüksek yiyecekler arasýnda yer alýr. Yaðýn doyurma gücünün düþük olmasý fazla yeme dolayýsýyla þiþmanlýða yol açar.