Tokyo’da Türk Sinemasý programý

19-20 Aralýk tarihlerinde Tokyo Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, ‘Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý’ çerçevesinde bir program düzenleniyor. Filmlerin ve bir panelin yer alacaðý programda, Türk kültürüne ilgi duyan Japon sinemaseverlerle bir araya gelinip fikri alýþveriþte bulunulacak. Programda gösterilecek filmler, Atalay Taþdiken’in Mommo Kýzkardeþim, Çaðan Irmak’ýn Babam ve Oðlum ve Mahmut Fazýl Coþkun’un Uzak Ýhtimal olarak belirlendi. Tokyo United Cinema’da gala filmi olarak Uzak Ýhtimal’in gösteriminden sonra yönetmen seyircilerden gelen soru ve yorumlara karþýlýk verecek. Türkiye’den Ali Murat Güven, Mahmut Fazýl Coþkun ve benim katýlacaðým panelde ayrýca Japon Film Enstitüsü’nden Prof. Ishizaka Kenzi ve Uluslararasý Tokyo Film Festivali yarýþma bölümü program yöneticisi ve film yapýmcýsý Yoshihiko Yatabe konuþacaklar. “Avrasya Sinemasý Baðlamýnda 100. Yýlýnda Türk Sinemasý” baþlýðý altýnda düzenlenecek panelde, Prof. Ishizaka Kenzi “Uzak Ýhtimal Hakkýnda”, Yoshihiko Yatabe “Japonya’da Türk Filmleri”, Ali Murat Güven “Türk Sinemasýnýn Bugünü”, Mahmut Fazýl Coþkun “Uzak Ýhtimal” ve ben de “Türk Sinemasýnýn Kýsa Tarihi ve Temel Taþlarý” adlý sunumlarý gerçekleþtireceðiz.

***

Programýn düzenleyicisi Yunus Emre Enstitüsü, ülkemizdeki yabancý kültür merkezleri gibi yurtdýþýnda Türk kültür merkezlerini koordine eden bir kurum. Yurtdýþýnda otuzu aþkýn kültür merkezinde, eðitim ve öðretim çalýþmalarýnýn yaný sýra kültürel ve sanatsal faaliyetler yürütmekte ve bilimsel araþtýrmalara destek verilmektedir. Þu an itibariyle Afganistan (Kabil), Arnavutluk (Tiran, Ýþkodra), Almanya (Berlin, Köln), Avusturya (Viyana), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Brüksel), Bosna-Hersek (Saraybosna, Mostar, Foynitsa), Cezayir (Cezayir), Fas (Rabat), Fransa (Paris), Güney Afrika (Johannesburg), Gürcistan (Tiflis), Hollanda (Amsterdam), Ýngiltere (Londra), Ýran (Tahran), Ýtalya (Roma), Japonya (Tokyo), Karadað (Podgorica), Kazakistan (Astana), Kosova (Prizren, Ýpek, Priþtine), Makedonya (Üsküp), Macaristan (Budapeþte), Lübnan (Beyrut), Mýsýr (Kahire, Ýskenderiye), Polonya (Varþova), Romanya (Bükreþ, Köstence), Rusya (Tataristan-Kazan) ve Ürdün’de (Amman) bulunan kültür merkezlerinde, Türkçe kurslarýnýn yanýnda Türk kültürüyle ilgili seminer, konferans, sempozyum ve paneller düzenlenmekte, kültür ve sanat dünyasýnýn önemli isimleri davet edilmektedir.

Prof. Hayati Develi baþkanlýðýndaki Enstitü, yýllardýr Türkiye’de tanýk olduðumuz ve bir yerde kendi kültürel fonksiyonlarý bakýmýndan takdir ettiðimiz diðer ülke kültür merkezlerinin bir tür karþýlýk düþümü olarak, yurtdýþýnda Türkçe eðitimi baþta olmak üzere kültürümüzün deðiþik veçheleriyle ilgili programlar icra etmekte, az bilinen ya da deðiþik çerçevelerde algýlanan kültürel varlýðýmýzý kendi deðerleriyle tanýtma cihetine gitmektedir. Bu amaçla ayrýca kimi mini konserler düzenlenmekte, sergi çalýþmalarý da yapýlmaktadýr. Çýkardýðý yayýnlardan Yunus Emre Bülteni’nin, örneðin, ‘Türk Sinemasý 100 Yaþýnda’ kapaklý Ekim 2014 sayýsýnda, Dr. Ali Karadoðan’ýn “Yüzüncü Yýlda” yazýsý, Yeþilçam filmlerinin afiþlerinin yeraldýðý sayfalar, Arnavutluk Durres Film Festivali’nde onur ödülü alan Türkan Þoray, Frankfurt Türk Film Festivali’nde Güven Kýraç, Alican Sekmeç ve

Serap Gedik’in katýldýðý Türk Sinemasýnýn 100. Yýlý Paneli ve Ýskenderiye Akdeniz Ülkeleri Film Festivali’nde Engin

Çaðlar ve benim katýldýðým 100. Yýl söyleþisi, ayrýca Engin beyin festivalle ilgili intibalarýný ihtiva eden yazýsý sinemayla ilintili mini bir dosya olarak göze çarpýyor.