Topkapý Sarayý’nda Michael Jackson rekoru!

Baþlýða aldanmayýn; öyle bir þey olmadý. Yani Michael JacksonTopkapý Sarayý’nda klip çektiði için ziyaretçi rekoru filan kýrýlmadý. Fýrsatý yýllar evvel kaçýrdýk… Fakat, Paris’tekiLouvre Müzesi’ndeBeyonce rekoru kýrýldý. Fransa’nýn en önemli kültürel simgelerinden Louvre, geçen yýl 10.2 milyon ziyaretçi sayýsýna ulaþarak rekor kýrdý. Bu baþarýnýn ardýnda ünlü þarkýcý Beyonceve eþiJay-Z’nin Louvre’da þarkýlarýna çektiði klip de var. Müze yönetimi de bunu teyit ediyor: Baþarýnýn ardýndaki ana etkenlerden ilki terör olaylarýnýn azalmasý, ikincisi ünlü þarkýcý Beyonce ve eþinin müzede çektiði klip… Ýnternet ortamýnda 147 milyonkez izlenen klipten sonra Louvre’da ziyaretçi oraný yüzde 25 arttý. 

M.JACKSON 3. SELÝM’ÝN TAHTINA OTURAMADI 

Hatýrlýyorum, bir zamanlar Ýstanbul’u, Dolmabahçe Sarayý’ný gezen Michael Jackson,Topkapý Sarayý’nda bulunan Osmanlý Sultaný 3. Selim’in meþhur tahtýna oturmak ve bu tahtý klibinde kullanmak istemiþti. Yýl 1992. Dönemin müze yönetimi veya Bakanlýk, Jackson’a izin vermeyince ünlü þarkýcýnýn hevesi kursaðýnda kalmýþ, klibi de çekmemiþti. (Jackson’un oturmasýna izin verilmeyen ayný taht, hatýrlayacaksýnýz, birkaç yýl önce, dönemin Müze Müdürü Yusuf Benli’nin lojmanýna taþýtýldýðý iddiasýyla gündeme gelmiþti. Kim bilir üzerinde þekerleme yapanlar bile olmuþtur.)

Michael Jackson’ýn tahta oturmasýna izin vermemek belki de doðru bir karardý; Bilemiyorum… Þayet izin verilmiþ olsaydý… ‘Topkapý Sarayý’nda Michael Jackson rekoru’diye baþlýk atabilirdik. 

Kültür endüstrisi ülkeler için bacasýz sanayi gibi. Türkiye turizm geliri artsýn diye var gücüyle çalýþýyor. Diðer ülkeler de öyle. Baksanýza Fransa’daki Louvre,sahip olduðu ünlü Mona Lisatablosu için akla hayale gelmedik ‘atraksiyonlar’ hazýrlýyor. ABD merkezli bir internet sitesi ile müze, ortaklaþa bir yarýþma düzenliyor ve yarýþmayý kazanan ‘talihli kiþi’ misafiriyle birlikte Mona Lisa tablosunun yanýnda bir gece geçiriyor. Bu oldu... Biz, filmlere de konu olan Kaþýkçý Elmasýile ilgili böyle bir çalýþma yapamaz mýydýk? Ya Göbeklitepe? 

YARIM BÝLGÝYLE MUHALEFET 

Geçenlerde Milli Gazetebirinci sayfa manþetinden duyurdu; Kültür ve Turizm BakanlýðýAyasofya Camii Müzesi’negiriþe güya zam yapmýþ. Müzeye giriþ yüzde 20 zam ile 72 TL olmuþ. 

Ancak bu zammýn yabancý turiste yönelik ‘stratejik’bir zam olduðundan bahsetmemiþ gazete. Ýþin aslý þöyle; Bizim müzelerimize giriþ ücretleri yabancýlarýn gelir düzeyine göre çok düþük. Diyelim ki Ayasofya’ya giriþ 35 TL. Bu rakam yerli ziyaretçi için de yabancý turist için de aynýydý. Avro ile gelen turist için bu 35 TL 5 Avro’ya falan tekabül ediyor. Oysa Avrupa’da benzeri bir müzeye giriþ 70-100 Avro civarýnda. Kültür Bakanlýðý ne yaptý peki? Türk vatandaþlarý için 70 TL’ye sahip olabilecekleri bir MüzeKarthazýrladý. Öðrencilerin ve yaþlýlarýn 30 TL gibi cüzi bir rakama sahip olabilecekleri bu kartý alan her Türk vatandaþý, Bakanlýða baðlý müzeleri (Ayasofya dahil) baþka hiçbir ücret ödemeden, yýl boyunca diledikleri kadar (sayýsýz kere) ziyaret edebilirler. Sadece, Topkapý Sarayý içinde bulunan Harem bölümü, Aya Ýrini ve birkaç istisna müze var. Yani Milli Gazete’nin sýrf muhalefet olsun diye yarým yamalak verdiði zam haberi, yabancý turistlere yönelik bir fiyat ayarlamasýndan ibaret. Mesele ülkemize döviz girdisini artýrmak, Türk vatandaþlarýný ise MüzeKart sahibi olmaya teþvik ederek, 300 müzeyi sadece 70 TL’ye gezme imkaný saðlamak…