Toplum bu tartýþmalarý haketmiyor!

Son zamanlarda bazý medya kuruluþlarý, gazeteciler ve akademisyenler, bilinçli bir þekilde arkaik birçok tartýþma konusunu yeniden ýsýtmanýn derdine düþtü. Atatürk’e saygý, ant meselesi, Türkçe ezan benzeri toplumu kutuplaþtýran meseleler dayatma ile bir kez daha gündemde maalesef.

Yerel seçim öncesi toplumun fay hatlarýna çalýþmak kimseye fayda getirmeyecektir. 80 yýldýr bize dayatýlan bu mevzular ÇAÐDIÞI. Kimin ne meselesi varsa artýk haletsin.

Millet ýsrarla ileri doðru adým atmak isterken bu köhnemiþ ve kimseye fayda getirmeyen tartýþmalar sadece zaman kaybýdýr. Normalde topluma önderlik yapmasý beklenen entelektüel sýnýfýn milletin gerisinde kalmasý gerçekten çok hazin bir durum. Asýl tartýþmamýz gerekenin bu olduðunu düþünüyorum.

Tam da yukarýdaki konuyla denk düþen bir olay yaþandý Ýngiltere’de geçtiðimiz hafta. Ýngiltere’nin etkili gazetelerinden Independent’da ibretlik bir editöryal yaklaþýmla normalde kutuplaþtýrýcý bir haberin nasýl bütünleþtirici hale getirildiðini size anlatayým.

Haber, gazetenin internet sitesinde yayýnlandý. Haberin konusu; Ýngiltere’nin Birmingham kentinde Birinci Dünya Savaþý sýrasýnda Ýngiltere için savaþan Hintli Sihlerin anýsýna dikilen bir heykele günler sonra saldýrýlmasý ve tahrip edilmesi.

Independent, haberde hiç fotoðraf kullanmamýþ. Haberin dili ise son derece steril ve yorumsuz. Çok da kýsa tutulmuþ haber. Buraya kadar her þey normal gibi görünüyor.

Ancak haberin hemen baþýna koyduklarý bir video var. O videoda Sih inancýna mensup, Sih geleneðine göre giyinmiþ bir askerin son derece pozitif mesajlarý yer alýyor. Asker elbette Ýngiliz ordusunda görevli!

Bizde de buna benzer bir saldýrýlar oluyor maalesef dönem dönem. En çok da Atatürk heykellerine. Ancak bu eylemleri yapanlarýn çoðunun akli dengesi yerinde olmamasýna raðmen medyamýz tüm hýncýyla ve tüm ayrýþtýrýcý dili ile haberi vermeyi bir marifet sanýyor. Her fýrsatta BATI medyasýný örnek gösterenler maalesef bu konularda pek öyle davranýyorlar diyemem!

 

Sunuculukta yapay zeka dönemi mi?

Türkiye’de medya, çaðýn çok gerisinde kalmýþ meseleleri tartýþa dursun. Dünya habercilikte yeni bir devrimi konuþuyor: Yapay zeka.

Çin’in resmi haber ajansý Þinhua ile teknoloji firmasý Sogou yaptýklarý iþbirliði sonucunda YAPAY ZEKA SPÝKERÝ geliþtirdi. Ýlk haberini Çin’deki bir internet konferansýnda sunan YAPAY ZEKA SPÝKERÝ gerçek spikerlerin yüz ve aðýzlarýnýn bire bir modellenmesi ile oluþturuldu. Spiker sisteme giren her metni okuyabiliyor ve gerçek insandan ayýrt etmek çok zor. Dünya medyasý, yapay zeka spikerlerin, gerçek spikerlerin yerini alýp alamayacaðýný tartýþmaya baþladý bile.

Habercilik günümüzde bambaþka bir formata girdi. 90’lý yýllarýn baþýnda internet kullanýmýnýn yayýlmasý ile birlikte her þey gibi habercilik de kendine yeni bir yol haritasý çizdi. Çizmeye devam ediyor.

Yayýncýlýktaki teknolojik geliþmeler en çok yazýlý basýný olumsuz etkiledi. Dünyanýn birçok yerinde bazý gazete ve dergiler 2010 yýlýndan itibaren yazýlý kýsýmlarýný kapatmak zorunda kaldý. Geleneksel medyadan çaðdaþ medya platformlarýna geçiþ her geçen gün daha da hýzlanýyor. Türkiye’de kapanan Gazete Habertürk ve Vatan da bu konjonktürün kurbaný iki yayýn organý.

Bir kez daha belirtmeliyim ki; yayýncýlýk ne kadar format deðiþtirirse deðiþtirsin iyi habercilere her zaman ihtiyaç olacak. Çaðýmýzýn genel vasatlýðýný yenebilen haberciler mutlaka baþarýlý olacaktýr.