Tora Cezaevi’ndeki gazeteci Sisi zulmünü anlattý

Mýsýr’daki Tora Cezaevi’ndeki darbe karþýtlarýndan  birisi...

Gazeteci Abdullah Alfakarany Agustos ayýndan bu yana keyfi olarak, herhangi bir dava açýlmadan cezaevinde tutuluyor.

Tora Cezaevi’nde bulunan gazeteci ile röportaj yapma imkaným oldu.

Alfakarany, Rassd News Network adýnda bir basýn organýnýn kurucusu.

(Önce açýk adýný yazýmda vermek istemedim ve kendisine iki kez sordum. Ondan aldýðým onayla açýk kimliðini yazýyorum.)

Ýlk olarak cezaevi koþullarýný, orada tutulan Al Jazeera muhabirlerini ve tabi bir süre orada kalan gazeteci Metin Turan’ý sordum kendisine.

Rabia Meydaný’ndaki direniþte etkili isimlerden olan Alfakarany, cezaevinde tutulan Al Jazeera Muhabirlerinden Abdullah el Þamil’in açlýk grevinde olduðunu söyledi. 

“Al Jazeera muhabirleri için dýþarýda kampanya yoðunlaþtýkça, burada baskýnýn dozunu arttýrýyorlar” dedi.

Cezaevi yetkililerinin açlýk grevindekilere “ölürsen öl, umurumuzda deðilsin,” þeklinde yanýt verdiklerini kaydeden Alfakarany, cezaevinde aðýr baský uygulandýðýný söyledi.

“Cezalandýrmak istediklerini çýplak bir þekilde ýslak hücrelere atýyorlar” diyen Alfakarany, ilk yakalandýklarý zaman altý saat boyunca polis dayaðýna maruz kaldýklarýný anlattý.

Ýçerideki baskýnýn yaþlýlara da uygulandýðýný söyleyen Mýsýrlý darbe karþýtý gazeteci, 65 yaþýndaki bir tutuklunun yakýnlarýyla görüþmesinin engellendiðini ifade etti. 

2000 kiþinin tutulduðu Tora Cezaevi Kompleksi’nde 600 siyasi tutuklu bulunuyor.

15 kiþi 5 metre geniþliði olan daracýk hücrelerde kaldýklarýný anlattý. Metin Turan ile karþýlaþmamýþ ama ithalat ihracat yapan Reþat adýnda bir Türk iþadamýyla beraber kalmýþ cezaevinde.

Yargýnýn da darbe karþýtlarýný yargýlamadan kararýný verdiðini kaydeden Alfakarany, “hakimler polis ne diyorsa o kararý veriyor” dedi. Cezaevinde darbecilerin zulmüne onay vermeyen yargý mensuplarýnýn da tutulduðunu anlattý Abdullah Alfakarany. 

Mýsýr’da General Sisi’nýn darbesine karþý çýkan isimlere yönelik aðýr zulüm kapalý kapýlar ardýnda yoðun bir þekilde devam ediyor.

Ýslam’a hakaret

Alfakaraby’ye Guantanamo benzeri uygulamalar olup olmadýðýný sordum. Yani Kuran’a ya da Ýslami deðerlere hakaret edilip edilmediðini. “Resmi ya da genel olarak böyle bir uygulama yok. Ama bu tür istisnalar anlatýldý” dedi. Detay vermedi.

Rusya’nýn omuzlarýndaki ‘Ukrayna’ vebali

Ülke tarihinde belki böyle bir gün olmadý. Tam “bitti” denilen anda þiddet yoðunlaþtý. Her geçen saat kayýplarýn bilançosu arttý. Ukrayna, tarihinin en kara günlerini yaþýyor. 100’den fazla kiþi sadece birkaç gün içinde çatýþmalarda öldü. Bu yazýyý yazdýðým saatlerde lider Viktor Yanukoviç geri adým niteliðinde kararlar aldýðýný açýklamýþtý. Bu açýklamaya ihtiyatlý bakmak gerektiði yönündeki çaðrýlar da bizzat AB’den gelmiþti. Sokaklardan da çatýþma haberleri gelmeye devam ediyordu. Batý ile doðu arasýndaki periferi ve hegamonya kavgasý, yine bir ülke sokaklarýný darmadaðýn ediyordu. Rusya’nýn kendi çemberindeki ülkeleri AB’ye kaptýrmama kavgasýnýn bir baþka halkasýný izledik hafta boyunca. Olan Ukrayna’da hayatýný kaybedenlere oldu.  Nasýldý? Filler ve çimenler...